Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Consumentenbond: Garnalen in supermarkt vaak verre van vers

“Hollandse garnalen mogen dan wel in de Noordzee gevangen zijn, ze worden gepeld in Marokko. En daarna liggen ze soms nog een maand in het schap. Niet gek dus dat de helft van de garnalen die wij testten verre van vers is.”

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dat schrijft de Consumentenbond op hun site na een test van supermarktgarnalen. De Hollandse garnalen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl krijgen van de bond een dikke onvoldoende voor versheid. De garnalen van Jumbo bevatten daarnaast ook meer conserveermiddelen dan wettelijk is toegestaan en worden door de bond daardoor zelfs afgeraden.

Niet zo gek trouwens, dat de garnalen niet vers meer zijn als er anderhalf tot twee maanden tussen het vangen van de dieren en de 'uiterlijk houdbaar tot'-datum op de verpakking zit. Albert Heijn geeft aan dat die periode bij hen zelfs kan oplopen tot vier maanden!

De garnalen van Aldi zijn wel 'lekker vers' omdat er 'maar' 33 dagen tussen het vangen en de uiterste houdbaarheidsdatum zit. Ze krijgen dan ook een 9,3 van de Consumentenbond, met (ver) daarachter de garnalen van Plus (die in het Hollandse Lauwersoog gepeld worden in plaats van in Marokko) met een 6,9 en Dirk met een 6,8. De garnalen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl krijgen een 2,8 voor versheid.

Deze kerst dus maar eens geen garnalencocktail als voorgerecht.

Wel grappig trouwens dat de Consumentenbond op haar site nog een nuttige 'Kooptip' voor ons heeft: kies in de winkel voor de verpakking met de houdbaarheidsdatum die het verst in de toekomst ligt. Goh, daar waren wij zelf nooit opgekomen.