Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De 11 beroemdste autododen aller tijden

Van vier wielen naar zes planken is een carrièreswitch die wij niemand toewensen. Deze beroemde autododen hebben voor altijd gas teruggenomen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Tupac Shakur (1971-1996) – BMW 750iL

Tupac, de gangstarapper die ná zijn dood meer albums en singles uitbrengt dan vóór zijn dood, is met meer dan 75 miljoen verkochte platen een van de bestverkopende rappers aller tijden, zoniet dé beste. Maar daar heeft ie weinig aan. Hij is morsdood. Tupac, die geboren wordt als Lesane Parish Crooks uit twee leden van de Black Panther-beweging en die al vóór zijn geboorte maandenlang in de gevangenis doorbrengt in de buik van zijn moeder, is een jongen van conflict. Hij groeit op in New York, aan de oostkust van Amerika, maar verhuist als tiener naar Oakland, aan de westkust. En ondertussen in zijn raps maar afgeven op de plek die hij verliet.

Rivaliserende gangs aan de oost- en westkust hebben hun antwoord klaar; en Tupac is het haasje. In 1994 overleeft hij nog vijf kogels, waarvan twee in zijn hoofd, die hem raken tijdens een gewapende overval. Maar twee jaar later is het definitief klaar. Na een bokswedstrijd van Mike Tyson in Las Vegas stapt hij met zijn entourage in een zwarte BMW 750iL, maar ver komt hij niet. Vrijwel meteen wordt met een Glock het vuur geopend op de auto, waarna Tupac twee keer in zijn borst, één keer in zijn arm en één keer in zijn dijbeen wordt geraakt. De artsen in het ziekenhuis weten hem nog een week in leven te houden, maar daarna valt er niks meer te redden. Tupac is pas 25. En zijn auto? Die is al meerdere keren van eigenaar gewisseld, inclusief kogelgaten. Mocht je geïnteresseerd zijn: nog geen jaar geleden stond de auto op een website met de dubieuze naam Moments In Time te koop voor anderhalf miljoen dollar (ruim 1,2 miljoen euro). 

Ryan Dunn (1977-2011) – Porsche 911 GT3

Jackass-acteur wiens fatale auto-ongeluk eerst als een grap wordt ontvangen, maar later toch echt waar blijkt te zijn. Zijn verbrande lichaam zal extra hard gebrand hebben, aangezien er behoorlijk wat alcohol in zijn lijf aanwezig is. 

Diana Spencer (1961-1997) – Mercedes S280

Misschien wel het meest beruchte auto-ongeluk aller tijden vindt plaats in de Pont de l’Almatunnel in Parijs, kort nadat Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed Hôtel Ritz van Dodi’s vader Mohamed hebben verlaten. Via allerlei omzwervingen in de stad om negen paparazzi op motoren van zich af te schudden rijden Diana, Dodi, hun lijfwacht Trevor en hun chauffeur Henri de tunnel in waar de Mercedes, waarschijnlijk opgejaagd door de fotografen, tegen een pilaar aan knalt. Dodi en Henri zijn op slag dood, Diana overlijdt vier uur later in het ziekenhuis en Trevor is de enige die het overleeft. Zijn die paparazzi inderdaad schuld aan het ongeluk? Zit de Britse geheime dienst niet achter de achtervolging? En welke ‘belangrijke boodschap’ had Diana de wereld in willen smijten op de dag na het ongeval? De complottheorieën zijn niet te tellen, mede dankzij de inbreng van Mohamed Al-Fayed. Hij zweert nog altijd bij hoog en bij laag dat zijn zoon en Diana zijn vermoord door de Britse geheime dienst.

En de auto? Die schijnt nog te bestaan, al is het maar de vraag in welke staat. In 2017, precies twintig jaar na het dodelijke ongeval, meldt Scotland Yard, ofwel het hoofdbureau van politie in Londen, dat het autowrak ligt weg te rotten in een container net buiten Parijs. Alleen dat gegeven is al voer voor nog meer complottheorieën. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over de ongelukken lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.