doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Wie liquideerde Frank de pokeraar?

Frank Maggen uit Sittard overleeft de eerste moordaanslag nog. Drie dagen later, op 8 april 2013, gaat het echter toch faliekant mis voor hem. Een onbekende liquideert hem terwijl hij slapend op de bank ligt in zijn eigen huis.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638cda2e127f6 img{#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638cda2e127f6 img{#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638cda2e127f6 img{#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638cda2e127f6 img{#fig-638cda2e127f6 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Panorama duikt in dit dossier. Een reconstructie van de laatste dagen en uren van een fervent pokeraar.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Op maandagavond 8 april 2013, ergens tussen 08:00 uur en 9:30 uur, klinken er pistoolschoten in de Sittardse Dorpstraat. Die schoten maken een einde aan het leven van Frank Maggen (37). Hij sterft alleen: zijn twee kinderen zijn op dat moment naar de oppas en school en zijn vriendin Tineke is net even naar de autogarage. Als Tineke terugkomt vindt ze haar man Frank, die van dichtbij door zijn hoofd is geschoten. Hij ligt op de bank.

Door de kogels in zijn hoofd is Maggen op slag dood. De Limburgse opsporingsdiensten trekken meteen alle registers open en schermen de plaats delict, een vrijstaand pand dat is omgeven door een gietijzeren hek, meteen af voor uitgebreid (sporen)onderzoek. De recherche ontdekt daarbij iets opvallends: de schuifpui van de woning blijkt open te hebben gestaan vlak voor de moord. Het zou dus heel goed kunnen dat de dader(s) hierdoor kon binnenkomen en ook weer vluchten.
De openstaande schuifdeur is een opvallend gegeven omdat de oorspronkelijk uit het Belgische plaatsje Leut afkomstige Frank Maggen voor zijn dood erg op zijn hoede is, tegen het paranoïde aan. Hij slaapt uit veiligheidsoverwegingen veel beneden op de bank. Precies de plek dus waar hij om het leven is gebracht. Dat Maggen op het moment van de fatale schietpartij vreest voor zijn leven is niet onlogisch. Drie dagen eerder is hij ternauwernood aan de dood ontsnapt tijdens een schietpartij in Nieuwstadt.

Harrie Ramakers

Liefde voor poker

Die schietpartij heeft, indirect, met Maggens voorliefde voor het pokerspelletje te maken. Op vrijdag 5 april rond 20.00 uur bezoekt Maggen, die gezien zijn afkomst als bijnaam de ‘Belsj’ heeft, een pokertoernooi in café ’t Nestje aan de Markt in Nieuwstadt, vlakbij Sittard. Het is gezellig in deze typisch Limburgse kroeg, de sfeer is gemoedelijk. Enige tijd na Maggen komt ook zijn partner Tineke aan in ’t Nestje.

De bezoekers leggen een kaartje, er lijkt niks aan de hand. Maar dan gaat het kort na middernacht plots toch helemaal mis. Aan een van de tafels ontstaat er een woordenwisseling die steeds hoger oploopt. Op een gegeven moment trekt iemand zijn pistool en wordt er zelfs geschoten, zo blijkt uit vertrouwelijke stukken van de opsporingsdiensten over deze schietpartij. Het is een ruzie tussen ene R. en de in de wereld van de motorclubs bekende Harrie Ramakers, op dit moment president van de Limburgse tak van motorclub Bandidos, uit Nieuwstadt. Wat er dan gebeurt zie je normaal alleen in actie films, maar nu dus ook in een gezellige kroeg in Sittard. Frank Maggen bemoeit zich met deze ruzie. Hij geeft de ook aanwezige Admar H. (29) uit Roermond een kopstoot. Daarna gooit hij nog een soort beamer door de kroeg, wellicht richting deze Admar H. Volgens meerdere getuigenverklaringen springt Ali K. (28) uit Swalmen dan op de pokertafel. Hij trekt zijn pistool en lost enkele schoten. Een van de mannen roept daarop: “Schiet hem, schiet hem.” Het overige bezoek duikt geschrokken weg onder de tafels. Kogels van het kaliber 7.65 vindt de politie later terug in het plafond van de horecazaak.

Ook bij dit wildwesttafereel aanwezig is dus Tineke, de partner van Frank Maggen. Zij verklaart later bij de politie: “Ik hoorde dat Frank zei: Schiet dan... Frank was niet bang.” 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Björn Thimister lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws