Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Klaas Otto krijgt zwaardere verdenking

De voormalige leider van No Surrender zou Piet S. hebben afgeperst, de vader van de vriendin van zijn zoon.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Politie en justitie komen met een nieuwe beschuldiging aan het adres van Klaas Otto. De ex-baas van motorclub No Surrender zou een voormalige zakenpartner uit Etten Leur - Piet S. - hebben proberen af te persen voor ruim 72.000 euro, onder bedreiging, meldt het OM. Ook blijkt er een witwasonderzoek te lopen naar Otto's vrouw Nancy. 

Beïnvloeding

Dat bleek dinsdag op een tussentijdse zitting voor de rechtbank in Breda. Het is de 'andere' rechtszaak waarin Otto terechtstaat, die waarin justitie hem aanklaagt wegens 'beïnvloeding' en 'afpersing' van getuigen. Deze zaak is ontstaan nadat justitie vermoedens bevestigd zag dat de voormalige MC-General vanuit de gevangenis zijn strafzaken probeerde bij te sturen. 

@backlink(168923)

Voorwaarden

De afpersingsbeschuldiging hing al een tijdje in de lucht. Otto zou op 15 februari 2017 de fout in zijn gegaan, kort nadat hij was vrijgelaten uit zijn voorarrest. Dat zou zijn gebeurd op het woonwagenkamp in Etten Leur, waarbij hij een ontmoeting had met Piet S. die zoals gezegd de vader is van de vriendin van de zoon van Otto.

De meeting was kort nadat een wederzijdse kennis of vriend was vermoord: Peet van der Linde, die eind januari dat jaar in Breda was doodgeschoten in de Lunettenstraat - een zaak waarin zowel Otto als Piet S. verdachten zijn, zonder dat zij officieel zijn aangeklaagd.

Koffertje

Maar of de mannen het toen over moord hebben gehad weten we niet. Het zou in ieder geval een gesprek over geld zijn gegaan. Later zou Piet S. bij een verhoor verklaren dat hij zich door Otto onder druk gezet voelde om bepaalde getuigen te helpen beïnvloeden. Otto zou daar een speciaal geldkoffertje voor hebben, en het idee was dat Piet dat koffertje zou beheren. Daarover is een conflict ontstaan, zoveel is zeker.

Voorwaarden

Destijds was Otto op voorwaarden vrij, met een enkelband om. Een van de voorwaarden was dat hij zich niet mocht ophouden met medeverdachten in zijn strafzaak. Dat gebeurde evenwel tijdens een ontmoeting met Piet S. in diens woonwagen in Etten Leur, waarbij ook Otto's medeverdachte Janus V. aanwezig was. Kort daarop pakte een arrestatieteam de oprichter van No Surrender MC op en sindsdien zit hij weer vast.

Omgang

Otto stelde vanmorgen dat hij graag over de omgang met Piet S. zou willen verklaren. Niet bij de politie maar bij de rechter commissaris. Hij heeft al laten dooschemeren dat de relatie tussen hem, Piet S. en Peet van der Linde ooit heel nauw was. Gedrieën handelden ze in sieraden, auto's en verder alles wat van pas kwam.

Immuniteit

De oud No Surrender-man zou het liefst willen uitleggen hoe- en waarom Piet S. Peet van der Linde heeft laten vermoorden, zo stelde zijn advocaat vandaag. In eerdere verklaringen heeft hij al eens laten doorschemeren dat ook hier geld een rol zou hebben gespeeld, Piet zou zelfs weleens een poging hebben gedaan om Otto te bestelen.

Om het hele verhaal rondom Piet S. uit de doeken te kunnen doen moet Otto zaken verklaren waarmee hij zichzelf zou kunnen belasten. Hij vraagt daarom om 'immuniteit', aldus zijn advocaat Louis de Leon.

De reactie van het OM op het voorstel van Otto en zijn advocaat valt 'lauw' te noemen. Justitie wil niet dat Otto bepaalt hoe het proces verloopt en zegt dat hij zijn verhaal kan doen, maar dan wel op voorwaarden zoals het OM die het meest ideaal acht.

Milder regime

Overigens zit Otto nog steeds in een streng gevangenisregime in de gevangenis in Vught, ondanks dat het OM had aangekondigd dat hij zou worden overgeplaatst naar een milder regime. Advocaat Louis de Leon vraagt zich af waarom het OM zich niet aan de afspraak houdt.

Clement H.

Justitie zou de zaak overigens ook willen uitbreiden met inbreng van een getuigenis van Clement H. Dit oud No Surrender-lid is in mei 2016 mishandeld  in een natuurgebied bij Bergen Op Zoom. H. beweert dat Otto daartoe opdracht heeft gegeven. Volgens deze mishandelde man zou Otto een 'oorlogskas' van 90 miljoen euro hebben, van waaruit hij alles en iedereen kan beïnvloeden. Hierto gebruikt hij advocaat Piet Jan van R. een van Otto's huidige medeverdachten in het afpersings- en beïnvloedingsdossier.

Volgens Otto's advocaat Louis de Leon is Clement H. een bedrieger. Hij smeekte het OM de getuigenissen van deze man niet mee te nemen in een nieuwe aanklacht richting Otto.

Aanstaande vrijdag begint de inhoudelijke behandeling van die andere strafzaak waarbij Otto terecht staat. Wij zullen hiervan uiteraard gedegen verslag van doen.