Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdediging Noffel vraagt om aanhouding

Volgens de advocaat van de Mocro-crimineel kan het proces tegen Noffel niet beginnen zonder dat de verdediging versleutelde communicatie zelf heeft kunnen bestuderen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Vandaag is het proces tegen Naoufal F. begonnen. Deze crimineel wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven tot de moordpoging op Peter 'Pjotr' R., eind 2015. De kennis daartoe put het OM uit de gedecodeerde telefonie tussen de verschillende verdachten die hierbij in beeld zijn gekomen. Advocaat mr. Inez Weski claimt dat de verdediging geen kans heeft om dat bewijs op juiste wijze te kunnen bestuderen.

Tandem2

De inhoudelijke behandeling van dossier Tandem2 vindt vandaag plaats in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Noffel zit dus precies daar op hetzelfde verdachtenbankje waar ook Holleeder dezer dagen zijn proces bijwoont.

De zaak is vanmorgen begonnen met een 'verzoek tot aanhouding' vanuit de verdediging. Mr. Weski, Noffel's advocaat, roept daarbij iets dat ze al sinds de eerste regiezitting in deze zaak naar voren brengt: gedurende twee jaar heeft justitie versleutelde telecominformatie proberen door te spitten. Die berg aan onderlinge onderwereld-telefoontjes en smsjes diende zich aan nadat justitie een inval deed bij het bedrijf Pretty Good Privacy (PGP) in Nijmegen. Na onderzoek bleek dat dit bedrijf dat bij criminelen zeer populaire versleutelde Blackberry's op de markt bracht en de data daartoe liet registreren via een zogeheten Ennetcom-server in Canada. Die server is op aanvraag doorzocht door justitie, en daarbij zou de overheid op volstrekt willekeurige wijze de berg aan ontcijferde telecommmunicatie hebben doorzocht. 

Hansken

Zo heeft de verdediging geen enkel zicht op de manier waarop het OM uit de veelheid van versleutelde berichten een selectie voor deze zaak heeft gemaakt, beweert Weski. Mogelijk zou de verdediging zelfs ontlastende informatie kunnen vinden, als ze met hetzelfde zoeksysteem zou kunnen werken dat justitie heeft gebruikt.

Het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkelde de zoekmachine 'Hansken' om de berg aan informatie te kunnen doorzoeken. Hansken was een circusolifant en die dieren staan bekend om hun goede geheugen. Niemand minder dan Rembrandt van Rhijn maakte er in de zeventiende eeuw een mooie schetstekening van.

Hansken, de olifant met het goede geheugen, zoals getekend door Rembrandt.

@backlink(168617)

Djordy Latumahina

Het inbrengen van informatie uit het onderzoek naar deze Ennetcom-server is een zeer actueel thema. Ook in andere onderzoeken gebruikt justitie informatie die uit deze gedecodeerde Blackberry-'sms'jes naar voren komt. Gisteren nog publiceerden wij dat dit bijvoorbeeld ook het geval is in het onderzoek naar de vergismoord op Djordy Latumahina.