Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tom Dumoulin: "Dat Chris Froome hier fietst is slecht voor het wielrennen"

Wielrenner Tom Dumoulin noemt het vreemd dat Chris Froome ondanks alle dopingperikelen tóch meedoet aan de deze week begonnen wielerkoers Tirreno-Adriatico.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De 27-jarige Nederlander van Team Sunweb en de 32-jarige Brit van Team Sky gingen gisteren allebei van start in de Italiaanse WorldTour-koers die ook wel de 'Koers van de twee Zeeën' wordt genoemd. Dumoulin noemt dat besluit van Sky en Froome niet goed voor de wielersport

@backlink(169743)

Salbutamol

Enkele maanden terug werd bij Froome in de Vuelta a España een te hoge waarde van het verboden middel salbutamol aangetroffen - een stof die wordt gebruikt bij het behandelen van longziekten als astma en COPD en zorgt dat er meer zuurstof wordt aangemaakt waardoor je meer energie hebt - en die onthulling leidde ook vanuit het wielerpeloton tot een storm van kritiek. Tot onbegrip van velen weigert wielerunie UCI vooralsnog echter om de viervoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk te schorsen en uit koers te halen. Ook Dumoulin vindt dat Froom eigenlijk niet had moeten deelnemen aan de Tirreno. "Als ik Froome was, dan zou ik hier niet starten," zo meldt de Giro d'Italia-winnaar van vorig jaar in gesprek met Cyclingnews.

Chris Froome
Chris Froome, hoe doet 'ie dat toch? Ohh wacht...

MPCC

Volgens de regels van de MPCC, de overkoepelende belangenvereniging van 29 professionele wielerploegen die zich hardmaakt voor een geloofwaardige en schone wielersport, had Froome eveneens niet mogen rijden. Eén probleem: in tegenstelling tot bijvoorbeeld Team Sunweb van Dumoulin is Froome's ploeg Team Sky geen lid van de MPCC. Dumoulin: "Ik zou niet mogen racen. Ik zou het waarschijnlijk ook niet willen, maar Sky benadert de zaak anders. Dat is hun goed recht," aldus de Limburger. "Of hij hier kan zijn? Ja. Is het goed voor de wielersport? Nee."

@backlink(169755)

Trappelen

Vooralsnog blijft Froome evenwel gewoon trappelen op de pedalen, ook nu in Italië. In de eerste etappe van de Tirreno-Adriatico, een ploegentijdrit over 21,5 kilometer, eindigde Chris Froome met Team Sky als derde op tien seconden van de winnende ploeg BMC. Tom Dumoulin werd met Team Sunweb vijfde.