Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM wil gijzelaars Ronald Maurits voor langere tijd achter de tralies

Twee maal zes jaar, dertig maanden en achttien maanden geëist tegen groep gijzelaars- en afpersers.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Vijf mannen en een vrouw stonden gisteren terecht voor de rechtbank in Zutphen voor de gijzeling van Ronald Maurits. Hij werd eind 2016 in Nunspeet ontvoerd, naar het zuiden gereden, en uiteindelijk daar ook weer vrijgelaten.

Verdachten

De verdachten zijn in de leeftijd van 30 tot en met 68 jaar en zijn afkomstig uit Tilburg, Breda, Rotterdam en Alphen aan de Rijn; een 37-jarige vrouwelijke verdachte komt uit Oss. Het gaat om vader en zoon Bertus- en Sjang K., Patrick J., Kobus L., Kobus R. Het OM heeft gevangenisstraffen van respectievelijk twee maal zes jaar, dertig maanden en achttien maanden geëist tegen deze groep. Een vijfde persoon hoeft is niet langer aangeklaagd door het OM. Dat is Bianca van der H. Deze weduwe van Hans van Geenen was verdachte omdat er dna van haar was aangetroffen op een van de wapens die zijn gebruikt. De rijschoolhoudster is zelf ontkomen aan een aanslag op haar leven. Ook is iemand anders in haar plaats beschoten bij iets wat je een 'vergisbeschieting' zou kunnen noemen.

Arrestatieteam

Nadat de gijzeling had plaatsgevonden is er geprobeerd om Maurits af te persen, zo stelde de officier van justitie gisteren vast. De ontvoering vindt plaats op 2 december 2016. De gebeurtenis haalt die dag het landelijke nieuws, omdat iemand de ontvoering filmt en op internet plaatst. Het slachtoffer wordt op klaarlichte dag op professionele wijze van de weg gereden en meegenomen in een busje door gemaskerde bewapende personen die zich voordoen als het arrestatieteam van de politie. Huiveringwekkende beelden die ook deze site halen.

Nadat de ontvoerders hun eis kenbaar hebben gemaakt - de man moet een aanzienlijk geldbedrag betalen en harddrugs onder de marktprijs regelen - wordt hij geblinddoekt in de buurt van het Noord-Brabantse Drunen vrijgelaten.

Geblinddoekt

Het slachtoffer wordt geboeid en geblinddoekt afgevoerd naar een loods, waarschijnlijk in Brabant of België. Daar wordt hij de rest van die dag vastgehouden, ingetaped, omwikkeld met folie en besprenkeld met vloeistof, alsof hij in brand gestoken zou worden. Het slachtoffer wordt ook met de dood bedreigd en krijgt een wapen op zijn hoofd gezet. Nadat de ontvoerders hun eis kenbaar hebben gemaakt - de man moet een aanzienlijk geldbedrag betalen en harddrugs onder de marktprijs regelen - wordt hij geblinddoekt in de buurt van het Noord-Brabantse Drunen vrijgelaten.

@backlink(160067)

Brieven

Na ruim zes weken wordt het slachtoffer, samen met zijn zakenpartner, opnieuw afgeperst via brieven, waarin nog een keer wordt opgedragen om drugs onder de marktwaarde te verkopen en een bedrag van 10 miljoen euro te betalen. Ook ontvangt het duo een geprepareerde telefoon waarop zij op verschillende momenten verdere instructies van de daders ontvangen.

Er worden meerdere auto’s en kentekenplaten gestolen om de actie mee uit te kunnen voeren. Ook zijn er valse kentekenplaten gemaakt om ontdekking te bemoeilijken. De gijzeling is voor het slachtoffer bijna onwerkelijk.

De officier van justitie acht vier verdachten betrokken bij poging tot afpersing. Van twee van deze vier vindt de officier bewezen dat ze betrokken waren bij de gijzeling.