Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit zijn de beste Formule 1-coureurs ooit

Volgende week barst het Formule 1-seizoen weer los. Sneller dan F1-coureurs bewegen mensen zich zelden voort op deze aarde. Maar je hebt altijd baas boven baas. De beste vijf coureurs ooit, voor één keer op een rij.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ayrton Senna

  • Races in de Formule 1: 161
  • Podiumplaatsen: 80
  • Overwinningen: 41
  • Driemaal wereldkampioen: 1988, 1990 en 1991

In 1984 debuteert Ayrton Senna in de F1 en in 1988 breekt de Braziliaan de nitief door als hij – samen met Alain Prost – voor McLaren rijdt. De twee winnen samen vijftien van de zestien races en Senna pakt zijn eerste wereldtitel. Senna is altijd sterk in de kwalificaties (65 polepositions in totaal) en technisch goed, vooral ook in de regen. Prost en Senna mogen dan ploeggenoten zijn, ze botsen steeds vaker, op en buiten de baan. Toch wint Senna nog tweemaal de wereldtitel.

In 1994 stapt Senna over naar Williams, die op dat moment de beste auto heeft, en de verwachting is dat hij opnieuw zal heersen. Het loopt anders. De grand prix van San Marino op zondag 1 mei verandert alles. Rubens Barrichello overleeft nog een zware crash tijdens de eerste training op vrijdag, maar een dag later is Roland Ratzenberger minder fortuinlijk. Hij overlijdt door een schedelbreuk als gevolg van een crash. Senna zou niet meer hebben willen starten, maar doet dat toch. Na de eerste start is er opnieuw een ongeluk. Een autoband vliegt het publiek in en verwondt negen toeschouwers. In de vijfde ronde, na de herstart, raakt de bodemplaat van Senna’s wagen het asfalt. Gevolg: zijn auto is onbestuurbaar. Met tweehonderd kilometer per uur knalt zijn wagen frontaal tegen een muur. Na de herstart wint Michael Schumacher. Twee uur na de race wordt Senna officieel dood verklaard, maar waarschijnlijk was hij op slag dood. Een stuk van de wielophanging had zich door zijn helm geboord. In zijn auto wordt een Ootenrijkse vlag gevonden waarmee hij Ratzenberger na de finish had willen eren. Senna krijgt in Brazilië een staatsbegrafenis en het fatale weekeinde in San Marino is aanleiding om werk te maken van de veiligheid van de coureurs. Er worden meerdere wijzigingen ingevoerd, waaronder een vereiste minimale afstand van de bodemplaat tot de grond. Senna werd 34 jaar.

Sebastian Vettel

  • Races in de Formule 1: 198
  • Podiumplaatsen: 99
  • Overwinningen: 47
  • Viermaal wereldkampioen: 2010, 2011, 2012, 2013

Tegenwoordig valt de Duitser Sebastian Vettel (geboren in 1987) vooral op door zijn geïrriteerde, soms kinderachtige gedrag tegen Max Verstappen, met wie hij meerdere malen in de clinch ligt. Toch is diezelfde Vettel tussen 2010 en 2013 een klasse apart in de Formule 1. In het team van Red Bull Racing wordt hij viermaal op rij wereldkampioen.

In 2010 is hij de jongste wereldkampioen ooit met een leeftijd van 23 jaar en 134 dagen. De Duitser is in 2007 ook de jongste coureur ooit die WK-punten pakt. Maar dat record is hij al kwijt aan Verstappen, het andere raakt hij met een beetje geluk ook snel aan de Nederlander kwijt. In 2015 stapt Vettel over naar Ferrari en speelt hij eigenlijk geen rol meer in de strijd om de bovenste plek 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je weten wie de andere drie rijders in onze top vijf zijn? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.