Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ontmoet de Kluivertjes

Ze zijn, met een beetje fantasie, de Kardashians van de Lage Landen. Het enige dat ontbreekt is een eigen televisieshow: Ontmoet de Kluivertjes. Een portret op een heleboel voetbalschoenen. Van topdog Patrick, golden boy Justin tot YouTube-ster Shane.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Patrick Kluivert (41)

De pater familias van het hele stel. Patrick is de topdog. Zonder hem was er geen nageslacht, geen Justin bij Ajax en Shane op YouTube, zo simpel is het. Al het leven begint bij Patrick Kluivert. De voormalige spits van Ajax, die in 1995 (op zijn 18de) internationale roem ver- gaarde door het winnende doelpunt in de Champions League nale tegen AC Milan te maken, groeide uit tot een van de beste spitsen ter wereld.

Na Ajax, en een korte stop bij AC Milan, kwam hij vooral in dienst van Barcelona (255 wedstrijden, 120 doelpunten) tot volle wasdom. In de herfst – en de winter – van zijn carrière kwam hij nog uit voor Newcastle United, Valencia en PSV, voordat hij precies tien jaar geleden met veel fysiek ongemak afzwaaide bij het Franse Lille. Noodgedwongen, wegens knieklachten. Als 79-voudig international maakte Kluivert tussen 1994 en 2004 veertig doelpunten.

Tot zover het goede nieuws. Zijn sportieve leven mag dan gekenmerkt worden door vele successen, in persoonlijk opzicht ging Patrick Kluivert ook door diepe dalen. Om te beginnen was daar natuurlijk het auto-ongeluk waarbij schouwburgdirecteur Putman om het leven kwam. De affaire bleef hem lang achtervolgen, mede omdat een echte, welgemeende spijtbetuiging uitbleef. Verder dan het veelvuldig gestamelde ‘zeker weten’ leek de vocabulaire van Kluivert in die jaren niet te strekken. Vorig jaar om deze tijd werden we opgeschrikt door het bericht in de Volkskrant, dat Kluivert in 2011 en 2012 een gokschuld had opgebouwd van meer dan 1 miljoen euro. Wekelijks zette hij grote bedragen in op (buitenlandse) voetbalwedstrijden, soms wel tienduizenden euro’s per week, zo lezen we terug in het artikel. En het goksyndicaat deinsde er niet voor terug om druk op Kluivert uit te oefenen en ook op te voeren toen de eerste betalingen uitbleven. De meeste weddenschappen werden namelijk ‘op de pof ’ afgesloten. Rossana Lima, de nieuwe mevrouw Kluivert, kreeg bijvoorbeeld een brief thuisgestuurd van het goksyndicaat met een keurige opsomming van alle, nog openstaande weddenschappen.

Kluivert was slechts ‘bijvangst’ in het zogenaamde Freriks-onderzoek, dat zich toespitste op de activiteiten van Kees A. en Daniël van ’t H., zo liet het Openbaar Ministerie weten. Uiteindelijk tekende Kluivert, die volgens advocaat Gerard Spong ‘geen verdachte, maar uitsluitend slachtoffer was in deze zaak’, een veertien pagina’s tellende, belastende verklaring. Hoewel Kluivert 15.669 euro verdiende met weddenschappen op FC Twente, de club waar hij destijds trainer van het tweede elftal was, had justitie geen aanwijzingen dat hij betrokken was bij matchfixing.

Hoezeer beide partijen ook zullen ontkennen, het plotselinge vertrek van Patrick Kluivert als directeur voetbalzaken bij het puissant rijke, door oliedollars gestuurde Paris Saint-Germain valt hier niet los van te zien. Het nieuws over zijn exorbitante gokschulden stond 25 maart in de krant en amper twee maanden later stelde PSG een nieuwe directeur sportif aan (Antero Henrique). Kluivert, zo luidde de officiële verklaring, zag na een dienstverband van elf maanden geen toekomst meer voor zichzelf. Formeel kreeg Kluivert nog wel een andere baan aangeboden van PSG, maar daar zag hij van af.

Het had er aanvankelijk alle schijn van dat Kluivert naam wilde maken als trainer. In 2013 werd hij kampioen van Nederland met het beloftenteam van FC Twente, de aanpak van Kluivert werd alom geprezen. Tijd voor een nieuwe uitdaging, zei Kluivert en verbond zich als assistent aan leermeester Louis van Gaal, op weg naar het WK in Brazilië. Vervolgens trad Kluivert ook enige tijd op als bondscoach van Curaçao, voordat hij in de zomer van 2016 zijn handtekening zette onder een tweejarig dienstverband bij Ajax, waar hij het hoogste jeugdelftal zou gaan trainen. Zo ver zou het echter nooit komen, omdat hij door PSG in een directeurszetel werd gehesen. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen over de familie Kluivert, waarin wij ook nog de andere leden beschrijven? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.