Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizarre belastingen

Heeft u ’m al ingevuld? Voor 1 april want dan weet u voor de zomer waar u aan toe bent. Hier een overzichtje van de meest bizarre belastingen. Op een betegelde voortuin, tampons, scheten, geloof en natuurlijk… seks.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Niet leuker, wel gekker

MH17

Waar: Nederland

Wanneer: juni 2015

Nabestaanden van de 196 Nederlandse passagiers die het leven lieten tijdens de MH17-ramp, krijgen post van de Belastingdienst. Allereerst gecondoleerd natuurlijk. Maar daarna volgt de ware reden voor het schrijven. De uitkeringen die zij ontvangen (bijvoorbeeld doordat de werkgever van de overledene een extra verzekering had afgesloten), worden belast. Ruwweg de helft van de bedragen komt toe aan de fiscus. Immers, het zijn inkomsten en daarover moet belasting worden afgedragen.

In De Telegraaf komt nabestaande Hans van Mens aan het woord. Hij verloor zijn zus Lucie en kreeg vervolgens een claim van tienduizenden euro’s aan de broek: “De overheid heeft de stoffelijke resten van de slachtoffers met groot respect behandeld, maar nu tref ik een spijkerharde overheid die wil verdienen aan het leed van de nabestaanden.”

Opmerkelijk: Uiteindelijk trok de Belastingdienst de keutel in. De uitkeringen tellen bij nader inzien enkel mee voor de belasting die nabestaanden moeten betalen over hun vermogen.

Dwangarbeid

Waar: Duitsland

Wanneer: november 2011

Een blauwe envelop uit Berlijn ploft op de deurmat van 50.000 hoogbejaarde Nederlanders. Ooit, tijdens de Tweede Wereldoorlog, waren zij (of hun inmiddels overleden partner) dwangarbeider in Duitsland. Arbeitseinsatz heette dat. Zo hield Duitsland de oorlogseconomie gaande. Als ‘goedmakertje’ krijgen zij (of hun nabestaanden) sinds eind jaren negentig een klein pensioen. Maar daar moet nu, bij nader inzien, wel 17% belasting over worden betaald. En met terugwerkende kracht graag! Voor de meesten hoogbejaarden, die het toch al niet breed hebben, lopen de kosten op tot enkele honderden euro’s per jaar.

Opmerkelijk: De maatregel was een uitwas van een belastingwet die het Duitse parlement in 2010 aannam. Na protest van diverse landen (Nederland was niet het enige land dat dwangarbeiders ‘leverde’ aan nazi-Duitsland) lieten onze oosterburen weten de maatregel in te trekken.

Tampons

Waar: Australië

Wanneer: augustus 2015

Oproer in Australië. Boze vrouwen roeren zich. Zij hebben de buik vol van de zogenaamde ‘tampontaks’, een belastingmaatregel die zij zien als ‘seksistisch en fundamenteel onrechtvaardig’. De Belastingdienst Down Under beschouwt tampons namelijk als een luxeproduct. Iets dat je voor je plezier koopt, net als bijvoorbeeld chocolade of kaviaar. Dus geldt ook voor intieme verzorgingsproducten het hoogste belastingtarief. Protesten alom. Een online petitie (‘Waarom moeten menstruerende Australiërs meer belasting betalen?’) wordt ruim een kwart miljoen keer getekend. Helaas voor alle Australische dames: de tampontaks werd, na onderzoek door de overheid naar vrouwelijke hygiëneproducten, niet afgeschaft.

Opmerkelijk: In andere landen gelden weer andere btw-tarieven. België heeft de tampontaks recentelijk verlaagd van 21 naar 6%. In Canada en Ierland zijn intieme verzorgingsproducten btw-vrij.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over bizarre belastingen lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.