Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Virgil van Dijk, de duurste verdediger ter wereld!

Virgil van Dijk (26) is het fundament waarop bondscoach Ronald Koeman zijn Nederlands elftal wil gaan bouwen, te beginnen met de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal. Maar hoe word je dat eigenlijk, de duurste verdediger ter wereld?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Virgil van Dijk

We kunnen wel heel ingewikkeld gaan doen, maar het valt niet uit te leggen. Hoe kan het dat de duurste verdediger ter wereld, Virgil van Dijk, deze winter voor 85 miljoen euro van Southampton naar Liverpool getransfereerd, nooit bij een Nederlandse topclub heeft gespeeld? Scouts van Ajax, PSV en Feyenoord zullen zich in allerlei bochten wringen om het in hun voordeel uit te leggen, maar de meest plausibele verklaring is gewoon dat ze hebben zitten snurken.

‘Van mij wordt weleens gezegd dat ik nonchalant kan overkomen. Dat doe ik niet bewust’

Hoe vaak zal Virgil van Dijk door de Nederlandse topclubs zijn gewogen en vervolgens weer te licht bevonden? Ajax maakte andere keuzes. Naar verluidt nam het management van Virgil zelf contact op met de Amsterdammers, maar daar werd, veelzeggend genoeg, de voorkeur gegeven aan Mike van der Hoorn. PSV dan? Zelfde verhaal. Daar zagen ze meer in Jeffrey Bruma… Het herkennen van talent is in Nederland blijkbaar een uitstervend vak. Virgil werd één keer geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 19, vroegtijdig bedankt voor Jong Oranje en was al 24 jaar toen hij zijn debuut maakte voor Oranje.

Ronald Koeman is niet van gisteren, dat weet iedereen. De nieuwe bondscoach was er twee jaar geleden, als manager van Southampton, als de kippen bij om Virgil – zo wil hij nou eenmaal het liefst genoemd worden, zonder de toevoeging Van Dijk – op te pikken bij het Schotse Celtic. En ook bij Oranje zal Virgil de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in de plannen van Koeman. “Hij voldoet inmiddels volledig aan het beeld van een moderne centrumverdediger,” zei Pierre van Hooijdonk in de Volkskrant. “Ik zie in hem een toekomstig leider van Oranje. Liverpool heeft een uitstekende zet gedaan door hem te kopen.”

Het nieuwe Oranje, het Oranje van Ronald Koeman, gaat waarschijnlijk, met een schuin oog op het gevoerde  selectiebeleid, van start in een 5-3-2-systeem. Met achterin drie man op lijn: Matthijs de Ligt, Virgil (van Dijk) en Stefan de Vrij.

FC Groningen (Willem II & NAC Breda)

Het grote gesnurk begon al in Breda. Virgil werd als Virgil van Dijk op een kilometer afstand van het stadion van NAC geboren, maar kwam daar op negenjarige leeftijd, na een proefstage, niet door de eerste schifting. “Virgil van Dijk bewijst weer dat we wat betreft het mislopen van toppers op eenzame hoogte staan,” zei Leon Deckers van het lezenswaardige NAC-fanzine De Rat. Spits Richard Roelofsen (Roda JC) werd in 1997 verkozen boven de jonge Ruud van Nistelrooij (FC Den Bosch). Klaas-Jan Huntelaar was beschikbaar,  maar de toenmalige directeur zei: “Wij hebben Bart Van Den Eede al.”

‘Wat ik wil? Barcelona!’

In de jeugdopleiding van Willem II werd Virgil, op zestienjarige leeftijd, bijna weggestuurd wegens te traag en  te klein (!). Na een groeispurt van twintig centimeter was hij ineens 1,92 meter lang en kwam hij op zijn huidige positie in het elftal terecht, centraal in de verdediging. Maar na tien jaar Willem II kreeg hij geen contract aangeboden. Vanuit de opleiding was er teveel twijfel. “Ik maak niemand verwijten,” zei Virgil in het Brabants Dagblad. “Voor mij persoonlijk is het zo toch allemaal goed verlopen? Maar Willem II zit nog wel in mijn hart. Ik heb er tien heel plezierige jaren in de opleiding achter de rug. Dat zal ik nooit vergeten.”

FC Groningen (lees: scout Grads Fühler) hapte gretig toe. “Mijn keuze om naar FC Groningen te gaan was een soort optelsom,” zou Virgil later zeggen. “Het voelde ook als een stap hogerop.” In Groningen deelde Virgil een appartement met clubgenoot Tim Keurntjes, momenteel onder contract bij De Graafschap.

Virgil moest vooral sterker worden, oordeelde zijn toenmalige trainer in Groningen, Pieter Huistra. Hij was behoorlijk uit de kluiten gewassen, maar ook makkelijk uit balans te krijgen, zag Huistra. Een karweitje, dat hij overliet aan assistent Dick Lukkien.

“Virgil moest in het begin erg aan mijn aanpak wennen,” zei Lukkien in Engelse media. “Ik vond hem veel te laid back. Het was echt een uitdaging om zijn mentaliteit te veranderen. Hij was argwanend, vertrouwde me aanvankelijk niet volledig. Hij vond me ook te direct, dacht dat ik hem niet mocht. Maar ik zag het talent en dan wil ik het er ook uit krijgen. Hij was te makkelijk, vond ik, moest harder werken. Soms gaf ie de volle honderd procent, soms maar vijftig of zestig. Het duurde zes maanden voordat ik zijn vertrouwen had gewonnen. In die periode hebben we hem ook volledig fit gekregen. Vanaf dat moment is het snel gegaan.” Amper een jaar later stond Celtic op de stoep.

In dienst van FC Groningen leerde Virgil in 2012 ook de keerzijde van het leven kennen. In april van dat jaar kwam hij in het ziekenhuis terecht met een acute blindedarmontsteking. Als hij geen sportman was geweest had ie het niet overleefd, zeiden de artsen. Niet in de laatste plaats dankzij een bijkomende buikvliesontsteking en niervergiftiging. Na een opname van tien dagen verliet hij het ziekenhuis acht kilo lichter. “Het had slechter kunnen aflopen,” zei Virgil tegen het Dagblad van het Noorden. “Die gedachte heeft vaak door mijn hoofd gespookt.”

Van de circa 85 miljoen die Liverpool deze winter voor hem betaalde zal 350.000 euro als opleidingsvergoeding worden overgemaakt aan Willem II. De recorddeal tussen Southampton en Liverpool leverde FC Groningen, dat hem in 2013 voor drie miljoen euro aan Celtic verkocht, een bedrag van 850.000 euro op.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Virgil van Dijk lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.