Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Emile Ratelband: 'Ik ben een profeet'

Emile Ratelband (69) leerde in een boeddhistisch klooster een monnik kennen die met zijn geest kogels kan tegenhouden en het weer kan sturen. Ook ontmoette hij er mensen die door meditatie van kanker en aids genazen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Namasté.

“Namasté.”

Hoe bevalt het leven als boeddhist?

“Ho ho vriend, ik ben géén boeddhist. Ik heb door het boeddhisme een specifieke meditatietechniek ontdekt, maar ik ben géén boeddhist, laat dat vooral duidelijk zijn.”

Begin dit jaar maakte je 21-jarige vriendin het plotseling uit. Een paar weken later zat je met een kaalgeschoren hoofd te mediteren in Thailand. Mogen we daar een causaal verband in zien?

“Als jij dat wil dan mag dat van mij. In werkelijkheid is de aanloop veel complexer geweest, maar dat meisje heeft voor mij wel de deur geopend naar het spirituele. Ze was van de kerk. Van de conservatieve zwartekousenkerk, zeg maar. Onze relatie moest dus strikt geheim blijven. Om haar toch te kunnen zien, want ik was stapelgek op haar, begon ik op zondagen en op háár verzoek, zet dat er wel even bij, haar kerk te bezoeken. Dan keek ik naar haar vanaf een bankje achterin de kerk. Bij het weggaan, als niemand het zag, gaven we elkaar een knipoog. Maar goed, ondertussen hoorde ik natuurlijk ook een hoop van wat er tijdens die kerkdiensten verteld werd door die pastor. Over God en over hoe je volgens hem moet leven en zo. Dat heeft me absoluut aan denken gezet. Maar ik zat natuurlijk al veel langer in een bepaalde ontwikkeling.”

‘Bij het verbranden van je karma kan er van alles gebeuren......daarom loopt er ook altijd een schoonmaakploeg rond’

Oh ja?

“Ik heb veel voor mijn kiezen gehad de laatste jaren, maar dat ik als mens ben wie en waar ik nu ben, dat heb ik vooral te danken aan Moon, mijn laatste echtgenote. Zij heeft mij volledig uitgekleed. Ze heeft me alles afgenomen. Mijn kinderen, mijn geld, mijn huis, mijn auto’s, alles. Hoe ik ook terugvocht, ik kreeg klap na klap. Al mijn theorieën vielen in duigen. Alles wat ik altijd heb verkondigd over de kracht van positief denken bleek nutteloos. Dat was confronterend, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik mij kon openstellen voor nieuwe inzichten. Het heeft me gelouterd. Me klaargestoomd voor een nieuw leven. Ik heb geleerd dat het totaal zinloos is om je te verzetten tegen de dingen die je overkomen. Daarom neem ik Moon ook niets meer kwalijk. In tegendeel, ik ben haar dankbaar voor alles wat ze mij heeft aangedaan. Het is goed zo.”

Gaat het wel goed met je, Emile?

“Het gaat geweldig met mij, beste man.”

‘Voor mij geen pakken meer van 5000 euro per stuk......ik draag tegenwoordig een eenvoudige pij. Verder niets’

Het afgelopen decennium hebben jij en Moon elkaar van rechtbank naar rechtbank gesleept. Jullie gunden elkaar niets. En nu ben je haar dankbaar?

“En nu ben ik haar dankbaar, ja. Jij snapt dat misschien niet, maar ik heb geleerd dat alles met een reden gebeurt. Zonder al die ellende die ze mij heeft aangedaan was ik nooit in dat klooster in Thailand beland. Zonder haar was die ervaring nooit zo hard bij me binnengekomen. Dan had ik nooit ontdekt wat ik nu heb ontdekt.”

Wat heb je precies ontdekt dan?

“Ik heb een heel oude, bijna vergeten vorm van mediteren geleerd van een heel bijzondere man, een monnik genaamd Charn Chano. Het is de originele techniek van Boeddha zelf, een techniek die door de eeuwen heen eigenlijk grotendeels vergeten en verloederd is. Er zijn allerlei varianten op bedacht, maar dit is de ware meditatietechniek van de enige echte Boeddha.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Emile Ratelband lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.