Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Blok: geen Koude Oorlog met Rusland

MOSKOU (ANP) - Er is geen sprake van een nieuwe Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland hoewel het wel ,,moeilijke tijden" zijn in de relatie. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) na een eerste gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov vrijdag.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Russen hebben herhaald te zullen meewerken aan de berechting van de daders van het neerschieten van vlucht MH17, aldus Blok tijdens een gemeenschappelijke persconferentie. MH17 stond bovenaan de lijst van gespreksonderwerpen, had hij vooraf aangekondigd.

Moskou heeft in het verleden steeds scherpe kritiek gehad op het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Dat gebeurde met een raket uit Rusland. Hij heeft Lavrov duidelijk gemaakt dat het pijnlijk voor de nabestaanden is dat de Russen het onderzoek naar de ramp steeds in twijfel trekken.

Vooringenomen

In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd een dag eerder nog gerept over het ,,vooringenomen" onderzoek naar de oorzaak van de ,,crash" van MH17. Ook zouden de betrekkingen worden ,,overschaduwd door de ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media".

Blok herinnerde aan de eeuwenlange nauwe banden tussen Nederland en Rusland. Hij heeft een ontmoeting voorgesteld van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) met de Russische vicepremier om te praten over het aanhalen van de economische banden.

Ook hebben ze gesproken over de situatie in Syrië waar het Kremlin het bewind van president Bashar al-Assad steunt. Volgens de bewindsman is het een ,,uitdaging" om hier ,,raakvlakken" te vinden. Blok heeft Lavrov opnieuw gevraagd mee te werken aan een VN-onderzoek naar de de gifgasaanval op de Syrische stad Douma.