Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

VEH waarschuwt voor aflossingsvrije hypotheek

AMERSFOORT (ANP) - Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek verwacht het geleende bedrag na dertig jaar niet terug te kunnen betalen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een enquête onder haar leden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Van de 1200 gepeilde leden denkt meer dan een derde de hypotheekschuld van de woning niet te kunnen aflossen aan het einde van de looptijd. Deze groep neemt een risico, waarschuwt de VEH. Hypotheekverstrekkers verlengen de lening immers niet altijd onder dezelfde voorwaarden. Daardoor kunnen maandlasten onbetaalbaar worden en moet het huis in het uiterste geval worden verkocht.

Banken benaderen klanten met een aflossingsvrije hypotheek vaak zelf over de betaalbaarheid van hun lening. Dit wordt volgens VEH vaak niet op prijs gesteld. Van de ondervraagden wil een meerderheid van 85 procent niet dat de kredietverstrekker contact opneemt om poolshoogte te nemen.

Het afsluiten van volledig aflossingsvrije hypotheken is sinds 2011 niet meer mogelijk. Ook gedeeltelijk aflossingsvrije leningen worden sterk ontmoedigd.