Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verste ster ooit ontdekt

BERKELEY (ANP) - Wetenschappers hebben de verste ster ooit ontdekt. Die staat op maar liefst 9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Tot nu toe waren er wel complete sterrenstelsels en supernova's (ontploffende sterren) gezien op zulke afstanden, maar geen individuele, normaal schijnende sterren.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Individuele sterren zijn vanaf een afstand van ongeveer 100 miljoen lichtjaar niet meer van elkaar te onderscheiden. Het licht is daarvoor niet fel genoeg. Dat het nu wel kan, komt door de hulp van sterrenstelsels die tussen de ster en de aarde staan. Zij werkten als een soort loep en 'vergrootten' de ster meer dan tweeduizend keer. Dat licht werd opgevangen door de Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble.

De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1 gekregen, maar de ontdekkers noemen hem liever Icarus. Het is een zogeheten blauwe superreus. Zulke sterren zijn veel groter, zwaarder en heter dan onze zon, en ze kunnen een miljoen keer zo fel schijnen. De ontdekking staat in het wetenschapsblad Nature Astronomy.