Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Fokke & Sukke worden vrouwvriendelijker'

HILVERSUM - De strip Fokke & Sukke is door de jaren heen vrouwvriendelijker geworden. Dat heeft Bastiaan Geleijnse, een van de drie makers, dinsdag gezegd tijdens een interview op NPO Radio 2.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

“We zeggen altijd dat er geen onderwerpen zijn die we niet behandelen, maar dingen veranderen”, vertelt Gelijnse. “Foute grappen over vrouwen of over zwart zijn, maak je omdat mensen als ze het lezen 'oooow' zeggen. Maar op een gegeven moment weet je het wel.” De regel voor de strips van Fokke & Sukke is dat het drietal een cartoon zelf leuk moet vinden. “Vrouwonvriendelijke grappen zijn een tijdje stout en leuk. Maar na verloop van tijd wordt het gewoon stom en treedt er een zekere vermoeidheid op.”

Om diezelfde reden besloot het driemanschap zo'n tien jaar geleden ook te stoppen met het maken van cartoons voor studentenbladen. “Het had iets belachelijks dat wij op ons veertigste nog steeds bezig waren met corpsballen met gescheurde jasjes. Dat geloofden de studenten ook niet meer.” Soms zijn actuele onderwerpen ook te grappig om een strip over te maken. “Zoals Dotan en trollengate: dat is van zichzelf al zo grappig, daar hoeven wij niets meer mee te doen.”

Geld

In de beginjaren van Fokke & Sukke is er één keer ruzie geweest over geld, bekende Gelijnse ook tijdens het gesprek. “Dat was in de periode dat er eigenlijk nog geen geld binnenkwam. We deelden toen de inkomsten - die we niet hadden - door drieën. Jean-Marc van Tol vond dat niet eerlijk; hij tekent alle stripjes en heeft er veel meer tijd in zitten dan John Reid en ik.” De samenwerking strandde toen bijna. “Maar dat hebben we toen heel goed uitgepraat. Sindsdien is het nooit meer een issue geweest.”

De strip viert binnenkort haar 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn de bekende eend en kanarie nu vereeuwigd op een postzegel.