Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Europese beurzen doen stap vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa stonden dinsdag tegen het einde van de ochtend eensgezind op winst. In Amsterdam werden kwartaalresultaten van TomTom positief onthaald door beleggers, al ebde het enthousiasme gedurende de sessie wel wat weg. Verder werd onder meer een tegenvallend cijfer over het beleggersvertrouwen in Duitsland verwerkt.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De AEX-index in Amsterdam stond even voor het middaguur 0,5 procent in de plus op 549,29 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 798,58 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent.

TomTom zag een eerdere winst van dik 7 procent grotendeels weer verdampen. Evengoed stond het aandeel met een winst van 2 procent nog altijd bij de sterkste stijgers in de MidKap. De navigatiedienstverlener zag de kwartaalomzet zoals verwacht verder dalen, onder druk van de afzwakkende verkoop bij zijn consumententak. Verder viel het bedrijfsresultaat van TomTom hoger uit dan verwacht.

De AEX-index werd aangevoerd door kabel- en telecomconcern Altice dat 2,4 procent won. Het aandeel won een dag eerder al ruim 5 procent na berichten dat het Franse telecombedrijf Bouygues samen met andere investeerders een bod op Altice France overweegt.

Verzekeraar ASR verloor 2,8 procent en was daarmee veruit de sterkste daler. Het bedrijf kreeg een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. De kenners brachten ASR in verband met een overname van branchegenoot Vivat.

JD Sports won 6,5 procent in Londen. Het Britse moederbedrijf van onder meer Perry en Aktiesport heeft de winst in het afgelopen gebroken boekjaar flink opgevoerd. AB Foods, het moederbedrijf van kledingketen Primark, klom bijna 3,2 procent na goed ontvangen halfjaarresultaten.

In Parijs steeg het Franse supermarktconcern Casino 1,3 procent dankzij meevallende omzetcijfers. Sanofi steeg 0,3 procent na bevestiging dat Advent International het onderdeel dat generieke medicijnen maakt overneemt van de Franse farmaceut. Verder stonden Europese autobedrijven in de plus, nadat China aankondigde de regels voor buitenlandse partijen op de Chinese automarkt te zullen versoepelen.

De euro was 1,2380 dollar waard, tegen 1,2368 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 66,26 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 71,45 dollar per vat.