Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Taminiau neemt modefans mee in zijn wereld

UTRECHT - Jan Taminiau, misschien wel de populairste modeontwerper van Nederland, toont vanaf zaterdag vele tientallen van zijn werken in het Centraal Museum in Utrecht. Daaronder zijn jurken van koningin Máxima, waaronder de twee die ze droeg bij de inhuldiging van Willem-Alexander, een jurk voor Lady Gaga, een kostuum uit sciencefictionfilm Hunger Games en een paar zilverglimmende stappers voor Beyoncé.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Taminiau wil echter niet alleen de uiteindelijke resultaten laten zien, maar ook wat zich voorafgaand in zijn hoofd heeft afgespeeld. Zo is de werktafel die hij al zijn loopbaan lang gebruikt naar het museum gezeuld, waarop het patroon voor een jurk voor de koningin is gelegd. En projecties aan de muur tonen onder meer hoe hij beelden van de zee en de kassen vanuit het vliegtuig opnam en verwerkte in een hesje en een broek.

Hoeveel jurken hij per jaar maakt, durft hij niet te zeggen. "Het gaat me om de lol van het maken." Zijn creaties zijn meestal enorm gedetailleerd, met allerlei verfijnde borduursels. "Ik wil dat mijn jurken op tien centimeter afstand even mooi en interessant zijn als vanaf vijftig meter." Hij borduurt niet alleen om het mooie. "Door het borduren manipuleer je de stof om deze te bewegen zoals je wilt." Hij doet veel zelf, maar niet alles, want dat kost veel te veel tijd. Aan een "grote" jurk werken wel veertig tot tachtig mensen. "Handwerk heeft voor mij dezelfde schoonheid als de natuur omdat het altijd weer anders is."

Jan Taminiau: Reflections duurt tot en met 26 augustus. Bezoekers kunnen de ontwerper in het museum persoonlijk horen vertellen op 3 mei, 7 juni, 5 juli en 2 augustus.