Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De 5 wintertips van Tom-Jelte Slagter

Tom-Jelte Slagter begint met de Tour Down Under in januari al vroeg aan zijn seizoen. Hoe zorgt de coureur van Cannondale-Drapac er voor dat hij goed de winter door- en uitkomt?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

1. Gezondheid eerst

“Zeker in de winterperiode is het belangrijk dat je fit blijft en op je gezondheid blijft letten. Heel warm aankleding wanneer je buiten gaat fietsen, is het devies. Dus muts op, handschoenen aan, nekwarmer om… Dat zijn redelijk eenvoudige handelingen, maar je wilt geen enkel risico nemen om je voorbereiding op het nieuwe seizoen vanwege een koutje in de war te laten schoppen.”

2. Zorg voor afwisseling

“Begin met rustige duurritjes op de weg en wissel dat af met bijvoorbeeld de sportschool. Oefeningen om het lichaam weer sterk te maken, om een goed fundament te leggen voor het nieuwe seizoen. Dus met het complete lichaam bezig te zijn; de rug, de buikspieren, de rompspieren, de beenspieren en eventueel schouders en armen. Je moet er voor zorgen dat je niet alleen een wielrenner wordt, maar een atleet.”

3. Blijf op je voeding letten

“Voeding is ook heel belangrijk als het kouder weer is. Ik zorg er zelf voor dat ik het volledige voedingspatroon op orde heb, ook qua vetten. De onverzadigde vetten zijn enorm belangrijk voor je, in deze periode kan je lichaam die ook goed gebruiken. Eet ook voldoende eiwitten en langzame koolhydraten. En om gezond te blijven is multivitamine en visolie nooit weg.”

4. Ga het bos in

“Waar ik ook veel aan heb tijdens de winter is in het bos rijden, zowel op de crossfiets als op de mountainbike. Dat is een brede vorm van het wielrennen, want er komt techniek, inzicht en stuurmanskunst bij kijken. Zonder dat je het doorhebt, is het een vrij intensieve vorm van beweging. Je komt kleine heuveltjes tegen, optrekken vanuit stilstand, door zware moeder rijden. Een perfecte training voor in Nederland.”

5. Buitenlandse trips

“Een opwaartse trend onder wielrenners. Fietsen in het buitenland is goed voor je, omdat Nederland natuurlijk vrij vlak is. Bergop rijden heeft een heel andere belasting op je lichaam. Maar je moet niet te vroeg naar het buitenland gaan als je later in het jaar wil pieken. Er wordt altijd gekeken naar de profs, wij zijn in november, december en januari op trainingskamp en doen dan al veel arbeid. Maar dat is logisch, want ons seizoen begint ook al in januari. Je hoeft dat echt niet te kopiëren, zorg dat je een verstandige opbouw hebt.”