Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

FC Twente heeft de regio meer dan ooit nodig

ENSCHEDE (ANP) - Jan van Halst is een optimistisch man. De commercieel directeur van FC Twente denkt dat de club uit Enschede een jaartje eerste divisie best kan overleven. Onduidelijk is echter hoe de trotse kampioen van 2010, die zondag degradeerde na een nederlaag van 5-0 bij Vitesse, zich moet redden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het is maar de vraag of Van Halst zelf volgend seizoen nog bij FC Twente werkt. De oud-voetballer wordt zo verantwoordelijk gehouden voor de bedroevende resultaten dat hij zijn functie als algemeen en technisch directeur moest neerleggen toen vorige maand Gertjan Verbeek binnen 150 dagen alweer werd ontslagen.

Als je het veel supporters van FC Twente vraagt, dan moet Fred Rutten de sterke technische man naast de huidige directeur Erik Velderman worden. De huidige trainer van Maccabi Haifa vertelde vorig jaar oktober nog dat FC Twente hem altijd kon bellen. Van Halst koos uiteindelijk voor Verbeek. Het was niet de enige keuze die de afgelopen jaren verkeerd uitpakte.

Begroting

Waar Joop Munsterman en Aldo van der Laan hun hand overspeelden bij FC Twente waren dit seizoen drie hoofdtrainers en een begroting van maar liefst 30 miljoen euro niet voldoende voor handhaving in de eredivisie. Ter vergelijking, Excelsior staat met een financiële huishouding van 6 miljoen euro keurig in de middenmoot .

Bij veel degradatiekandidaten ligt er al een goed omlijnd plan klaar hoe ze in de eerste divisie moeten overleven. Dat is bij FC Twente nog niet helemaal het geval omdat er geen technische man is sinds Van Halst alleen nog maar commerciële taken heeft. Volgens het adviesbureau Hypercube stevent de club uit Enschede volgend seizoen in de Jupiler League af op een negatief resultaat van 4,5 miljoen euro. Van Halst rekent op betere cijfers als sponsors en supporters hun favoriete club blijven steunen.

Met een sterke man als Rutten aan het roer kan FC Twente het vertrouwen van geldschieters en fans mogelijk winnen. Dat is ook te hopen voor de gemeente Enschede die de profclub 17 miljoen euro leende en nog eens garant staat voor een bedrag van acht miljoen euro. FC Twente moet dat bedrag in 30 jaar met rente terug betalen. Dat zal een hele klus worden omdat de inkomsten in de eerste divisie met naar verwachting 30 procent zullen kelderen.