Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rotterdam eert Fabeltjeskrant met expositie

ROTTERDAM - De Fabeltjeskrant wordt dit najaar, 50 jaar na de allereerste uitzending, in Rotterdam geëerd met een grote overzichtstentoonstelling. In LP2 op de Wilhelminapier opent op 29 september de expositie Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant. De tentoonstelling brengt een hommage aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma uit de geschiedenis.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De serie kent haar oorsprong in Rotterdam. Leen Valkenier, de schrijver van de Fabeltjeskrant, groeide op in tuindorp Vreewijk en baseerde veel van de karakters uit de serie op zijn buurtgenoten en vrienden. Onder anderen Juffrouw Ooievaar, Mijnheer de Uil, de gebroeders Bever en Truus de Mier waren van oorsprong ras-Rotterdammers.

Hun levensverhalen worden verteld in de expositie. De mensen die model stonden voor Juffrouw Ooievaar en Mijnheer de Uil zijn nog in leven. Verder toont Fabeltjesland de echte poppen en decors uit de serie. Daarnaast kent de expositie een interactief deel. Kinderen kunnen zelf een korte stop-motion Fabeltjes-scène maken en het is mogelijk een wandeling te maken door het Dierenbos. Ook wordt het aandeel van het programma aan de Nederlandse taal en het culturele erfgoed belicht.

Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant is een co-productie van Bureau Vermaeck, Theo Braams Projecten, De Levita Productions en Rubinstein Pictures. De kaartverkoop is van start gegaan via de website Fabeltjesland.