Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoorzitting EU-hof over EMA in Amsterdam

LUXEMBURG (ANP) - Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg houdt op 16 mei een hoorzitting over het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Italië eist in kort geding dat het hof de beoogde vestiging van het EU-agentschap in Amsterdam per 30 maart 2019 opschort.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De stad Milaan en de Italiaanse regering willen uiteindelijk dat het hof de toewijzing van het EMA aan Amsterdam nietig verklaart vanwege de gevolgde procedure maar vraagt alvast opschorting van dat besluit tot een definitieve uitspraak over de gevraagde nietigverklaring.

Het agentschap moet uit Londen weg omdat Groot-Brittannië de EU gaat verlaten. In november stemden de EU-lidstaten over een nieuwe plek, waarvoor negentien landen zich kandidaat hadden gesteld. Amsterdam sleepte het felbegeerde bureau binnen na een loting met Milaan omdat ze na drie stemrondes gelijk waren geëindigd.

De Italianen bestrijden ook dat het nieuwbouwkantoor aan de Zuidas op tijd klaar zal zijn waardoor de continuïteit van het werk niet gegarandeerd is. Dat was een zwaarwegende voorwaarde voor de toewijzing.