Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vulkaan Kilauea blijft vuur spuwen

PAHOA (ANP) - De Hawaïaanse vulkaan Kilauea blijft maar vuur spuwen. Woensdagmorgen werd op de top een nieuwe uitbarsting gesignaleerd. De dorpen in de omgeving kunnen volgens de autoriteiten weer een asregen verwachten. Uit kloven op de oostelijke helling spuit lava tot 50 meter de lucht in.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Na zes weken van verhoogde activiteit zijn er nog altijd geen voortekenen dat Kilauea tot bedaren komt. De Amerikaanse geologische dienst zei dat de eruptie ook nu gepaard ging met een aardbeving. Deze had een kracht van 5,4. Dat is sinds de eerste explosie op 3 mei eerder regel dan uitzondering. Het fenomeen wordt veroorzaakt door wegstromend magma in het binnenste en verschuiving van ondergrondse lagen.

Op de flanken van de berg zijn tal van scheuren ontstaan, waaruit langzaam maar gestaag lava loopt. De actiefste, 'spleet 8' genaamd, gaat onverminderd door het uitstorten van vulkanisch materiaal in de Kapoho-baai. Daar hangt een gevaarlijke mist van zoutzuur wanneer de lava in aanraking komt met het zeewater.