Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kilometervergoeding? Ook voor fietsers!

Staatssecretaris Van Veldhoven vraagt werkgevers hun fietsende werknemers óók 19 cent per kilometer te betalen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Belastingdienst

De reiskostenvergoeding voor fietsers bestaat al wel, maar Van Veldhoven vindt dat deze regeling nog niet ‘optimaal’ benut wordt. Haar idee is om 200.000 mensen uit de auto proberen te krijgen. Volgens de Belastingdienst valt niet alleen het gebruik van de auto, maar ook de fiets onder zakelijk woon-werkverkeer. “Het is niet van belang met welk privévoertuig uw werknemer reist,” aldus de Belastingdienst. De onbelaste vergoeding bedraagt momenteel 19 cent per kilometer.

Vergoeding

Werkgevers hanteren zelf nog andere regels. Zo vinden sommige dat de regeling pas in gaat vanaf een bepaald aantal kilometer. Van Veldhoven gaat nu met werkgevers om tafel om hen te stimuleren de bestaande fiscale regelingen maximaal te gebruiken. “Ik verwacht samen met de werkgevers veel meer forenzen de auto uit te krijgen,” schrijft Van Veldhoven in een Kamerbrief.

Forenzen

De staatssecretaris probeert vooral forenzen die korte ritjes maken de auto uit te krijgen. Bij een afstand tussen 7,5 en 15 kilometer neemt 70 procent de auto en 15 procent de fiets. Van Veldhoven hoopt dat de elektrische fiets ervoor gaat zorgen dat mensen de auto laten staan en op de fiets naar hun werk komen.