Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Taakstraffen voor geweld tijdens rel Turks consulaat

Vijf mannen zijn veroordeeld tot taakstraffen voor hun deelname aan urenlange rellen bij het Turks consulaat in Rotterdam vorig jaar maart.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De rechtbank in Rotterdam achtte openlijke geweldpleging bewezen. Een zesde verdachte, die destijds minderjarig was, werd vrijgesproken. De betrokkenen kenden elkaar niet maar keerden zich spontaan en gezamenlijk tegen de politie.

De taakstraffen variëren van 40 tot 180 uur. De hoogste straf was voor een 37-jarige man uit Schiedam, Gokhan C., omdat hij hard tegen het hoofd van een gestruikelde ME'er had geschopt. Daardoor vloog diens helm van zijn hoofd en liep hij een hersenschudding op. Het Openbaar Ministerie had tegen hem een celstraf van zeven maanden waarvan twee voorwaardelijk geëist, maar ,,hoewel het een wonder was dat er niet meer letsel ontstond'' hoeft hij niet de cel in. Wel moet C. de agent een vordering betalen van 400 euro.

De andere veroordeelden gooiden allerlei spullen naar de politie, onder meer stenen, wat ze hebben toegegeven. De rechtbank besloot het op taakstraffen te houden, omdat het geweld van de menigte op afstand bleef. Er werd niet gevochten met de ME'ers. Ook de reclassering was positief over de situatie van de verdachten. Ze hebben werk, een eigen bedrijf of volgen een studie. Ook waren ze nog nooit eerder vervolgd.

De ongeregeldheden ontstonden na een massale bijeenkomst bij het Turkse consulaat, waar op de avond van 11 maart 2017 de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya wilde spreken. Toen de autoriteiten dit verboden, werd de sfeer grimmig en ontstonden rellen die tot diep in de nacht duurden.