Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie voor aparte status agent na geweld

DEN HAAG (ANP) - De politie is positief over een wetsvoorstel om politiemensen die geweld gebruiken tijdens hun werk een aparte status te geven. Als bijvoorbeeld wordt onderzocht of een agent die een verdachte heeft beschoten zich aan de regels heeft gehouden, moet hij volgens het plan niet meer direct worden aangemerkt als verdachte.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Wanneer politiemensen ten onrechte geweld hebben gebruikt, moet dat volgens het voorstel een ,,schending van de geweldsinstructie'' gaan heten en niet meer doodslag of mishandeling. Ook zou de maximale straf lager moeten zijn dat bij die feiten. Op het schenden van de geweldsinstructie staat maximaal drie jaar celstraf. Een gespecialiseerde rechtbankkamer zou over politiegeweld moeten oordelen.

,,Doodslag betekent dat je de intentie hebt gehad om iemand om het leven te brengen'', duidt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw, die landelijk verantwoordelijk is voor het onderwerp geweld. ,,Maar agenten handelen vanuit hun ambtsinstructie ter bescherming van de maatschappij, de burgers, en zichzelf. Die beginnen hun dienst niet met het idee dat ze vandaag eens iemand gaan neerschieten.''

Op het wetsvoorstel kwamen eerder kritische reacties. ,,Het wetsvoorstel lijkt vooral symbolisch te zijn'', oordeelde bijvoorbeeld de Raad voor de rechtspraak.