Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tsipras overleeft motie wantrouwen

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Dat maakt de weg vrij voor ondertekening van het historische akkoord met buurland Macedonië. Deze republiek van het voormalige Joegoslavië gaat daarna door het leven onder de naam Noord-Macedonië.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De poging van de oppositiepartij Nea Dimokratia Tsipras onderuit te halen kreeg steun van 127 afgevaardigden, 153 stemden tegen. In Griekenland is de overeenkomst, evenals in Macedonië, op veel weerstand gestuit. Duizenden mensen protesteerden zaterdag buiten het parlement en riepen om het aftreden van Tsipras, die volgens hen veel te toegeeflijk is geweest. De oproerpolitie zette traangas in om te voorkomen dat de demonstranten het gebouw zouden binnendringen.

De deal wordt zondag bezegeld door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen. Dat gebeurt in de regio Prespes, een merengebied op de grens met Albanië en Macedonië. Ook Tsipras en zijn Macedonische collega Zoran Zaev zullen daarbij aanwezig zijn. Na de ratificatie moeten de parlementen nog hun goedkeuring geven. Macedonië wil bovendien een volksraadpleging houden.