Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Veertien jaar geëist tegen drugsbaron Kobus L.

Tegen voormalig drugsbaron Kobus L. (73) is vandaag bij de rechtbank in Breda veertien jaar cel geëist voor de doodslag op zijn schoonzoon.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Alweer een tijdje geleden verweerde hij zich nog in Panorama tegenover alle beschuldigingen, lees dat hier terug. Maar justitie denkt er toch anders over. Het Openbaar Ministerie acht 'Kobus de Zigeuner’ schuldig aan doodslag op zijn schoonzoon John Wassink (45), in juli 2014 in Roosendaal. Er is tegen hem een gevangenisstraf van 14 jaar geëist.

Kobus L. is een grote naam in de drugshandel van de jaren tachtig en negentig. Hij zat enkele jaren in het EBI-regime nadat justitie hem ondermeer aanklaagde voor drugshandel met Suriname. Handelingen waarvoor hij tot vijftien jaar was veroordeeld.

Markkanaal

De zaak waar het nu om gaat stamt uit 2014. Het lichaam van Wassink werd 28 juli 2014 ingepakt in een blauw zeil gevonden in het Markkanaal bij Breda. Enkele dagen daarvoor was hij doodgeschoten in zijn slaapkamer in de woonwagen op zijn autobedrijf in Roosendaal. Die conclusie werd getrokken op basis van bloedsporen en een gevonden kogel.

Matras

L. is ernstig ziek, hij lijdt aan longkanker en vergeetachtigheid. Maar hij kon de zitting vandaag toch bijwonen. Paul Verspeek deed via Twitter verslag. Uit die berichten kunnen we opmaken dat het OM ervan uit gaat dat met name het dna-materiaal van Kobus dat op het moordwapen is aangetroffen doorslaggevend is. De verdachte zegt daar zelf over in de rechtszaal: ”Dat wapen zag ik bij het raam. Ik heb het beetgepakt, dacht dat het van John was en achter de bank gegooid. Ik heb helemaal niets met zijn dood te maken, maar ik vermoed wel waar het vandaan komt: ruzie over een wietzaak.” 

Het dna van L. zat ook op een matras dat in de woning van Wassink is aangetroffen. En zo kwam justitie vandaag nog met een groot aantal andere verklaringen en feitelijkheden die moeten aantonen dat niemand anders dan de oude Zigeunerkoning achter de dood van Wassink zit. Over twee weken volgt de uitspraak in deze veelbesproken zaak.