Zweden slaat toe, Mexico met de schrik vrij

JEKATERINENBURG (ANP) - Zweden heeft zich bij het WK enigszins verrassend op eigen kracht geplaatst voor de achtste finales. De Scandinaviërs, die nog niet veel indruk hadden gemaakt in Rusland, bleven koploper Mexico met 3-0 de baas.

Voor Zweden kwamen Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist (ex-FC Groningen) en Edson Alvarez (eigen doel) tot scoren. Dankzij de ruime zege eindigde de ploeg van bondscoach Janne Andersson in poule F bovenaan met zes punten, evenveel als Mexico dat dankzij de sensationele nederlaag van Duitsland tegen Zuid-Korea (0-2) met de schrik vrij kwam.

Arbiter Néstor Pitana zorgde na een half uur voor grote woede in het Zweedse kamp. De Argentijn weigerde na een duidelijke handsbal van Javier Hernández een strafschop toe te kennen. Ook na het zien van de videobeelden bleef hij bij zijn standpunt. Na de rust verdween de bal alsnog voor Zweden op de stip. Dat leek in eerste instantie een goedmakertje, maar op de tv-beelden was goed te zien dat Héctor Moreno (ex-PSV en ex-AZ) aanvaller Marcus Berg met een sliding wel degelijk aantikte.

Met dezelfde opstelling als in de voorgaande wedstrijd tegen Duitsland was Zweden voor de rust onbetwist de gevaarlijkste ploeg. Met name van Marcus Berg ging veel dreiging uit. Hij miste enig geluk in zijn doelgerichte acties. Mexico, dat op eigen helft werd teruggedrongen, kreeg voor de rust één grote kans. Carlos Vela knalde de bal voorlangs het Zweedse doel. Mede daardoor, en door de falende arbiter bij het incident rond Hernández, eindigde de eerste helft zonder treffer.

Na de rust kwam Zweden vrij snel op voorsprong. Verdediger Augustinsson volleerde raak nadat hij door een mistrap van ploeggenoot Viktor Claesson pardoes de bal voor zijn voeten had gekregen (1-0). Na ruim een uur scoorde Granqvist resoluut vanaf elf meter (2-0) waarna Mexico aan een wanhoopsoffensief begon. Door een curieus eigen doelpunt van Alvarez was het duel een kwartier voor tijd beslist: 3-0. Toch stapte Mexico dankzij de Duitse nederlaag nog juichend van het veld.