Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Frankrijk voert dienstplicht weer in

De Franse president Emmanuel Macron heeft er voor gekozen om de dienstplicht in te voeren. Het gaat nu niet over alleen het leger, maar ook verplicht vrijwilligerswerk.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Dienstplicht

In Frankrijk moeten jongens en meisjes die zestien jaar oud zijn een maand vrijwilligerswerk doen of meelopen bij veiligheidsdiensten zoals de brandweer of het leger. De Fransen willen dat de jeugd hierdoor nieuwe relaties ontwikkelt en zich bewust wordt van hun rol in de maatschappij.

Mocht dit de jongeren goed bevallen dan kunnen ze kiezen om de periode te verlengen tot een jaar. Alleen ligt in die langere tijd de focus wat meer bij de veiligheidsdienst waarbij overigens nog steeds ruimte is voor vrijwilligerswerk.

Sinds 1996 is de dienstplicht afgeschaft in Frankrijk. Eigenlijk wilde Macron die ouderwetse versie invoeren voor een maand, maar dat lukte hem niet. Vandaar dat deze versie ervoor in de plaats is gekomen.

De reacties op het nieuws in Frankrijk zijn gemengd. Uit een onderzoek blijkt dat 60% van de bevolking voor de maatregel van Macron is. Jongeren zijn logischerwijs vaker tegen. Zij zien het niet zitten om verplicht een maand bij te moeten dragen aan de maatschappij.

Nederland

In Nederland is er geen 'echte' dienstplicht. Jongens en meisjes krijgen wanneer ze zeventien jaar worden wel een brief waarin wordt gemeld dat ze opgeroepen kunnen roepen voor het leger in geval van nood. Toch zijn verschillende partijen in Nederland voor een nieuwe dienstplicht met dienst in het legen dan wel een verplichte maatschappelijke stage.