Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Fairplay redt Japan na onverwacht verlies

VOLGOGRAD (ANP) - Met een nederlaag (0-1) tegen Polen en een tactiek van de armoede heeft Japan zich geplaatst voor de tweede ronde van het WK voetbal. Na het Poolse doelpunt beperkten de Aziaten zich een half uur lang voornamelijk tot het rondspelen van de bal, zonder de intentie op jacht te gaan naar de gelijkmaker. De opzet was vooral geen gele kaart meer te krijgen, omdat het klassement van de fairplay in de strijd om de tweede plaats in de groep de doorslag zou geven.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Japan werd tweede achter Colombia, dat op hetzelfde tijdstip Senegal versloeg. Tussen Japan en Senegal was zo ongeveer alles gelijk, waardoor het aantal kaarten de doorslag moest geven. De Afrikanen kregen er daarvan in drie wedstrijden twee meer dan de Japanners.

In het eerste deel kreeg Polen, al uitgeschakeld, precies één mogelijkheid en die ging er nog bijna in ook. Een aardige kopbal van Kamil Grosicki werd maar net voor de lijn uit het doel gehouden door keeper Eiji Kawashima. Japan was aanvankelijk iets gevaarlijk, maar drong ook niet echt aan. Yoshinori Muto stuitte met een poging op doelman Lukasz Fabianski, Shinji Okazaki zag een kopbal naast gaan.

Voorzichtigheid

Jan Bednarek zorgde voor de onverwachte Poolse voorsprong, door in te tikken na een vrije trap van Rafal Kurzawa. Wie had gedacht dat Japan de voorzichtigheid van zich af zou gooien, kwam bedrogen uit. De spelers waarschuwden elkaar toch vooral niet tegen 'geel' op te lopen. Kansen kregen ze niet meer.

Polen wel. Robert Lewandowski miste er daarvan één, door in vrije positie naast te schieten. De Japanse verdediger Maya Yoshida kopte nog bijna in zijn eigen doel.