doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De seriemoordenaar met het ijshockeymasker

De Amerikaanse Michelle McNamara poogde als misdaadblogger achter de identiteit van een serieverkrachter- en moordenaar te komen. Ze overleed kort voordat hij werd gepakt. Een recensie van haar boek 'Ik zal verdwijnen in het donker'.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614abffdcbb51 img{#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614abffdcbb51 img{#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614abffdcbb51 img{#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614abffdcbb51 img{#fig-614abffdcbb51 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Ik zal verdwijnen in het donker is een true crime-boek over de jacht op de man die in de jaren zeventig eerst als serieverkrachter- en later als seriemoordenaar de Amerikaanse staat Californië onveilig maakt. Met inlevingsvermogen heeft McNamara de huiveringwekkende werkwijze van deze tot aan dit jaar onbekende dader beschreven. In april is hij opgepakt: James Joseph D’Angelo. Zijn dna matcht met de talloze delicten die destijds zijn gepleegd. Op dit moment staat hij voor de rechter.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Herinneringen

Het boek naast de beschreven speurtocht ook eigen herinneringen van McNamara, die in de VS al bekend was voordat dit werk verscheen, ze hield jaren lang een cold cases-misdaadwebsite bij. Dat zit zo: toen zij veertien jaar was werd vlak bij haar ouderlijk huis een jogster vermoord. De volgende dag ging ze naar de plaats delict en vond ze achtergebleven stukjes van de kapot gevallen walkman van het slachtoffer. Die eigen heftige ervaringen gaven haar de motivatie om soortgelijke zaken te gaan onderzoeken. Nachtenlang speurde ze boven haar laptop gebogen naar onopgeloste moord- en zedenzaken, waarbij de Golden State Killer uiteindelijk centraal kwam te staan.

Michelle McNamara met haar man Patton Oswalt. Zij overleed twee jaar geleden.

Obsessie

Die obsessieve lifestyle vormt de rode draad in dit boek. Je zit als lezer bij wijze van spreken achter haar terwijl ze de ene file na de andere opent. De auteur schetst schitterende portretten van doorsnee Californische gezinnen, die destijds bezoek kregen van deze door en door zieke geest, die zijn slachtoffers soms met een ijshockeymasker tegemoet trad. Ze vastbond. Zijn met babyolie ingesmeerde piemeltje tevoorschijn toverde. Om de slachtoffers vervolgens onder luid gehijg en gebrabbel te wurgen. In gedachten hoor je er de Californische soundtrack van die dagen bij: The Eagles, Tom Petty en Fleetwood Mac.

Joseph James D'Angelo, die is aangeklaagd als zijnde de "Golden State Killer".

DNA

Het boek eindigt met een lange analyse over het gebruik van dna bij de opsporing van dergelijke criminelen. Michelle McNamara was er bij leven van overtuigd dat de Golden State Killer op die wijze wel opgepakt móest worden, hij had immers overal zijn sporen achter gelaten. Helaas voor haar kon ze het heuglijke moment dat hij daadwerkelijk werd aangehouden zelf niet mee maken. Ze overleed twee jaar geleden na een fatale dosis slaap- en kalmeringsmiddelen. In februari dit jaar kwam haar boek uit, waarin haar teksten zijn aangevuld met die van een ghostwriter. Net voordat ze hem te pakken hadden. Precies zoals zij had voorspeld.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws