Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe knauw ING op rode beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten. Met name financiële aandelen stonden door de crisis rond de Turkse lira onder druk. In Amsterdam had ING, dat veel activiteiten heeft in Turkije, het zwaar te verduren. Beleggers probeerden in de schatten of en in welke mate de Turkse crisis overslaat naar de Europese financiële markten en bankensector.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent in de min op 561,19 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 789,64 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,5 procent. De beurs in Istanbul raakte 2,4 procent kwijt onder aanvoering van de Turkse banken.

De Turkse centrale bank nam maandagochtend maatregelen om de sterke koersdaling van de lira tegen te gaan. De door de markt gehoopte renteverhoging zat er echter niet in. Dat zorgde voor een historische dip van de lira, maar de koers herstelde zich later grotendeels.

ING was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 2,2 procent. ABN AMRO zakte 1,1 procent. Ook andere Europese banken gingen verder omlaag. De Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en de Spaanse bank BBVA, die net als ING een grote blootstelling hebben aan Turkije, leverden tot 3,2 procent in. JPMorgan verlaagde de adviezen voor deze drie banken.