Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Crisis lira sleurt ook Wall Street omlaag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen de dag uit gegaan. Beleggers verwerkten de verdere daling van de Turkse lira en leken niet gerust op de gevolgen voor met name financiële fondsen, ook al hebben die niet veel Turkse bezittingen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 25.187,70 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2821,93 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent lager op 7819,71 punten.

Financiële fondsen gingen verder omlaag, na vrijdag door de situatie in Turkije al in de min te zijn gedrukt. Banken als Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan en Bank of America noteerden tot 2,3 procent lager.

Tesla

Tesla sloot 0,3 procent in de plus. Topman Elon Musk gaf eindelijk een toelichting op de tweets over het van de beurs halen van Tesla en vooral dat de financiering al rond zou zijn. Beurswaakhond SEC doet onderzoek naar de onorthodoxe mededelingen via Twitter en boze investeerders stapten naar de rechter. Volgens Musk wordt gesproken met het Saudische staatsinvesteringsfonds over een rol bij het mogelijk beëindigen van de beursnotering.

Marktonderzoeksbureau Nielsen steeg dik 12 procent. Naar verluidt heeft de activistische belegger Elliott een belang van ruim 8 procent in Nielsen genomen en zou het er bij het bedrijf op aandringen zichzelf in de verkoop te zetten.

NXP Semiconductors

Ook de in New York genoteerde Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors heeft te kampen met een activistische investeerder. Third Point bezit ruim 3 procent van NXP, dat 1,5 procent daalde. Ook heeft het investeringsvehikel van Daniel Loeb een belang van 0,8 procent genomen in betalingsverwerker PayPal.

De euro was 1,1399 dollar waard, tegen 1,1411 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 67,32 dollar. Brentolie zakte een fractie in prijs en werd verhandeld voor 72,77 dollar per vat.