Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Decibel Outdoor slachtoffer politieacties

DEN HAAG - Decibel Outdoor moet het komend weekeinde zonder politie-inzet zien te redden. De politiebonden voeren actie voor een nieuwe cao. Om de druk op de ketel te houden zijn er geen agenten bij het festival in de Beekse Bergen, kondigden de bonden dinsdag aan.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De politie rukt alleen uit voor ernstige zaken, waar er normaal gesproken driehonderd agenten worden ingezet. "De politie is niet alleen voor criminaliteit, ook het handhaven van de openbare orde vraagt steeds meer", zegt Gerrit van de Kamp, voorman van politiebond ACP. "En kijk eens naar de evenementenkalender. Die is bizar vol. En ook daar zijn agenten bij nodig."

Volgens de bonden zijn er bijna duizend festivals waarbij inzet van de politie is gevraagd. "We gunnen iedereen het bijwonen van een evenement, maar we moeten de lijn ergens trekken. Hoe vervelend dat ook is voor de bezoekers van Decibel. We willen hiermee het signaal afgeven dat nog meer politie inzetten bij evenementen geen optie is. Het is dus aan de overheid en festivalorganisaties om hiervoor een oplossing te vinden."

De politiebonden lieten dinsdag weten weer te willen onderhandelen met minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Het ministerie vindt het "goed dat de bonden terugkomen aan tafel'' en heeft "alle vertrouwen dat we er uitkomen''. Het departement had "wel liever gezien'' dat de bonden verdere acties achterwege zouden laten, maar "dat recht hebben ze''.