Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Weinig beweging op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan en hielden de ontwikkelingen rond Turkije scherp in de gaten. Op het Damrak werd het halfjaarbericht van bouwer Heijmans goed ontvangen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 560,84 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 784,48 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen zakten tot 0,4 procent. Frankfurt was vlak.

Turkije heeft de tarieven op verschillende Amerikaanse producten opgevoerd als reactie op de hogere importtarieven van de VS op aluminium en staal uit het land. Het betreft onder meer hogere importtarieven op auto's, alcohol en tabak.

Kleinere bedrijven

Bij de kleinere bedrijven klom Heijmans meer dan 4 procent. Het bouwbedrijf zag de omzet in de eerste jaarhelft fors stijgen. Volgens topman Ton Hillen werd de positieve start van het jaar werd voortgezet. Wel ervaart de bouwer steeds meer druk op de woningmarkt. KBC Securities verhoogde het advies voor het aandeel. De producent van elektromagnetische componenten Kendrion kelderde 7,6 procent na een teleurstellend handelsbericht.

Staalfabrikant ArcelorMittal sloot de rij in de AEX met een verlies van 2,5 procent. Grootste stijger was verzekeraar ASR met een winst van 0,9 procent.

MidKap

In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 2,5 procent. Chipbedrijf ASMI ging aan kop met een plus van 1,1 procent. Air France-KLM won 0,6 procent. De komst van een nieuwe topman bij de luchtvaartcombinatie is mogelijk aanstaande. Volgens de Franse krant Libération wordt waarschijnlijk donderdag aangekondigd dat de hoge post naar de Canadees Ben Smith gaat.

In Londen daalde Royal Bank of Scotland (RBS) 0,1 procent. De Britse bank betaalt 4,9 miljard dollar in een schikking van Amerikaanse claims betreffende misleiding van investeerders bij de verkoop van hypotheekgerelateerde producten tussen 2005 en 2008. Vestas klom in Kopenhagen 3,6 procent na beter dan verwachte resultaten van de Deense fabrikant van windturbines.

De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1359 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 66,19 dollar. Brentolie zakte 1,2 procent in prijs tot 71,63 dollar per vat.