Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Danny M. spreekt: 'Justitie speelt vuil spel met mij.'

Danny M. (39) is de oprichter en eigenaar van Ennetcom. Na maanden van puzzelen slaagde justitie erin berichten die op de servers van dit bedrijf stonden te ontsleutelen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Danny M. (39) is de oprichter en eigenaar van Ennetcom. De firma kwam internationaal in het nieuws nadat justitie in april 2016 het bedrijf neerhaalde vanwege de PGP-servicesdie het aanbood aan haar klanten. Na maanden van puzzelen slaagde justitie erin berichten van die servers te ontsleutelen. De data die daaruit naar voren is gekomen wordt gebruikt in strafzaken.

Er gaat geen dag voorbij of de bedrijfsnaam Ennetcom komt voorbij in het misdaadnieuws. In grote rechtszaken zijn gegevens die zijn opgediept uit de servers van Ennetcom ingebracht. De man achter dat bedrijf stond de media tot voor kort zelden te woord. Maar in mei dit jaar nam hij contact met Panorama op, nadat dit blad hem al eerder die maand had geportretteerd. Hij voelde na lezing de behoefte om zijn kant van de zaak toe te lichten, zo vertelde hij in een eerste telefoongesprek. Hoe moeilijk dat ook is: Danny is zelf verdachte in een strafzaak. Er staat veel op het spel.

Na enige weken van overleg kwam het tot een afspraak. Hij heeft de locatie zelf uitgekozen: een fraaie landelijk geleden horecagelegenheid, diep in de provincie Gelderland. Uitkijkend op een groot wit, droog gevallen zomers grasveld begint het interview dat twee uur lang zal duren.

De ondernemer uit Nijmegen ligt sinds begin 2016 onder vuur. In februari van dat jaar worden er twee voertuigen voor zijn deur in de brand gestoken. Enkele weken later wordt het huis van zijn buurman beschoten. En kort daarop vindt de serie invallen plaats op locaties waar hij zijn bedrijfsfilialen heeft gevestigd. Na de invallen zit hij drie maanden in voorarrest, waarvan de eerste zes weken in volle beperking. Ennetcomsluit kort daarna haar deuren. Hij is nu – twee jaar later - verdachte in de 26DeVink-zaak waarbij hij terecht staat voor witwassen, daarnaast verdenkt het OM hem van deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete artikel van onze misdaadverslaggever Martijn Haas? Lees het hele artikel hier op Blendle of bestel de nieuwe Panorama hier!