Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gospelzangeres Aretha werd The Queen of Soul

DETROIT - Wie Amerikaanse soulmuziek zegt, zegt Aretha Franklin (1942-2018). The Queen of Soul werd ze genoemd. Ze scoorde hits als Respect, Chain of Fools en Think. Nummers met eeuwigheidswaarde.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Haar muzikale carrière begon als gospelzangeres in de baptistenkerk in Detroit waar haar vader dominee was. Op haar veertiende maakte ze haar eerste plaatje. Hoewel het beroemde platenlabel Motown interesse in haar had, tekende ze bij Columbia.

Dat leidde nog niet tot het grote succes. De doorbraak van de zangeres kwam pas nadat ze een nieuw platencontract had getekend bij Atlantic.

Krachtige mix

Met Jerry Wexler als producer veranderde de muziek van Aretha Franklin. De songs waren een krachtige mix van R&B, gospel en soul. De eerste hit die ze daarmee had was Never Loved a Man (The Way I Love You).

Aan het eind van de jaren zestig was Franklin wereldberoemd. Ze had tien top 10-hits in achttien maanden tijd tussen 1967 en 1968. Het muziekblad Rolling Stone zette haar op de eerste plaats van de top 100 van beste zangers en zangeressen ooit. Ook kreeg ze een plaats in Rock ‘n Roll Hall of Fame.

Covers

Het waren niet alleen eigen nummers waarmee ze succes had. Ze maakte ook covers van nummers van de Beatles, Simon en Garfunkel en Sam Cooke. Ook zong ze duetten met onder anderen George Michael en Whitney Houston.

De laatste decennia deed de souldiva het wat rustiger aan. Dat mocht ook wel na vijftien Grammy Awards en miljoenen verkochte singles en albums.

Memorabele optredens deze eeuw waren in 2002 op Buckingham Palace bij het 50-jarige jubileum van de Britse koningin Elizabeth en bij de inauguratie van president Barack Obama in 2009. Ze bracht Obama in 2015 nog in tranen toen ze tijdens een concert You make me feel like a natural woman van Carole King zong.

Nederland

Franklin trad twee keer op in Nederland. Dat was op 28 april 1968 toen ze achtereenvolgens zong in de Rotterdamse Doelen later op de dag in het Concertgebouw in Amsterdam. Van dat laatste concert verscheen in 2010 een dvd. De concerten maakten deel uit van de enige Europese tournee van de souldiva. Ze had vliegangst en bleef liever in de USA.

De laatste jaren kampte ze met gezondheidsproblemen. Vorig jaar februari kondigde ze aan met pensioen te gaan na een loopbaan van 56 jaar. Ze wilde meer tijd met haar kleinkinderen doorbrengen.

Haar laatste optreden was in november 2017 in New York voor de Elton John Aids Foundation.