Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Herbert Sperling, gangster van 'The French Connection', overleden

De 79-jarige crimineel uit New York stierf in de gevangenis waar hij een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Herbert Sperling is niet meer. Hij was een van de drugshandelaren die aan de basis stonden van de zogeheten French Connection. Dit was een heroïnelijn die via Zuid Frankrijk naar de VS liep. Een samenwerkingsverband tussen geharde criminelen uit New York en gewiekste gangsters uit Frankrijk en 'de Maghreb'. 

Sperling vond uit dat als hij de heroïne die hij uit Europa importeerde aan zwarte- en latino-dealers verkocht, dat er dan razend snel grote winsten konden worden geboekt. 

Hij zette samen met anderen een infrastructuur op voor dergelijke drugsimporten naar de VS die nog altijd ongeëvenaard zijn. Vraag 'oudgedienden' in de drugshandel ernaar, en hun ogen lichten op. The French Connection is het summum van organisatie in deze branche.

Eind jaren zeventig kwam Sperling vast te zitten. Hij was betrokken bij de moord met een steekwapen op een criminele concurrent, ene 'Papa'. De altijd flamboyante Sperling deed alsof het hem allemaal niets deed. Maar de Amerikaanse overheid veroordeelde hem wel tot levenslang zonder kans op gratie. Zijn veroordeling moest een signaal afgeven naar de drugshandel, dat ook al in die tijd werd gezien als een plaag.

Zijn dood is uiteindelijk nogal roemloos geweest. Sperling is al in juli overleden in een gevangenis bij Boston. Maar door de bureaucratie van het gevangeniswezen, is dat pas deze week naar buiten gekomen.