Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Simpsons-bedenker wil geen standaard prinses

LOS ANGELES - De bedenker van The Simpsons koos met zijn nieuwe serie Disenchantment voor een sprookjeswereld. Maar de prinses moest wel een beetje realistisch zijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Animatieserie Disenchantment, vanaf vandaag op Netflix, speelt zich af in Dreamland. Prinses Bean, die op het punt staat uitgehuwelijkt te worden, rebelleert met alcohol en een grote mond. “Ze is bepaald niet perfect”, aldus Matt Groening, die in 1989 The Simpsons creëerde. “Ze maakt een paar hele grote fouten, ze heeft haar zwakke kanten. Maar toch mag je haar.”

Volgens zijn creatieve partner Josh Weinstein is Bean een volgende stap in de prinses zoals we die kennen. “Een tijdlang had je alleen typische Disneyprinsessen. Tot iedereen van dat perfecte plaatje af wilde en een beetje doorsloeg de andere kant op. Opeens waren ze allemaal ‘kick-ass’ en daarin ook weer perfect. We wilden een realistische 19-jarige neerzetten als prinses. Want de serie gaat ook over opgroeien, je weg vinden in de wereld waarin je leeft.”

Feministisch

Bean is ingesproken door Abbi Jacobson. De keuze voor de medebedenker van Broad City was geen toeval, vertelt Groening. “Er zit een sterk en levendig feministisch component in die show, die we ook in Disenchantment wilden. En hoe pro-vrouw Josh en ik ook zijn, Abbi heeft de teksten vaak net even scherper gesteld en de serie daarmee beter gemaakt.”

De actrice zelf sloot prinses Bean ook al snel in haar hart. “Ze gaat in tegen alles wat we gewend zijn in een prinses. Ze heeft gebreken, ze drinkt te veel. Ze wordt vergezeld door twee figuren, Luci en Elfo, die haar het goede en het kwade tonen. En alle drie proberen ze zichzelf te vinden, en daar zullen kijkers veel in herkennen. En natuurlijk is het dan ook mooi dat het een jonge vrouw is die centraal staat.”

In tegenstelling tot Groenings eerdere projecten The Simpsons en Futurama, die afgesloten afleveringen hebben, lopen de verhaallijnen in Disenchantment over verschillende episodes. Daardoor kregen de makers te maken met een nieuw fenomeen: cliffhangers. Groening: “Daar hebben we een hoop lol mee gehad. Zo konden we het niet laten om een aflevering te eindigen met iemand die letterlijk aan een klif hangt. Als dat geen cliffhanger is!”