Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Turkije en chips zorgen voor rode beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag in het rood gesloten. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond Turkije in de gaten en zagen de lira verder in waarde dalen. Chipbedrijven zaten in de hoek waar de klappen vallen na tegenvallende cijfers van Amerikaanse branchegenoten. Op het Damrak werd tankopslagbedrijf Vopak afgestraft na teleurstellende resultaten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent lager op 552,95 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 773,44 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,2 procent. Londen dikte 0,1 procent aan.

Een Turkse rechter weigerde de vrijlating van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, wiens gevangenschap leidde tot een verstoring van de Turkse relatie met de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump liet via Twitter weten dat de VS ,,niet gaan betalen" voor de vrijlating van Brunson, maar Turkije zullen ,,terugpakken''. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin dreigde met meer economische sancties tegen Turkije.

De Europese chipbedrijven stonden onder druk na tegenvallende vooruitzichten van de Amerikaanse chipmakers Applied Materials en Nvidia. In Amsterdam zakten ASML, ASMI en Besi tot 1,3 procent. Andere Europese chipbedrijven als Infineon, AMS, STMicroelectronics en Dialog Semiconductor leverden tot 2,2 procent in.

Vopak eindigde stijf onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 6,4 procent.