Ajax profiteert van videoscheidsrechter

VENLO (ANP) - Ajax zal je voorlopig niet horen klagen over de aanwezigheid van videoscheidsrechters in de eredivisie. De club ontsnapte in de slotfase van de uitwedstrijd bij VVV-Venlo toen Dusan Tadic een strafschop benutte nadat arbiter Kevin Blom een tip uit de regiekamer had gekregen (1-0).

Blom had met eigen ogen niet gezien dat Klaas-Jan Huntelaar door Roel Janssen in de rug werd gelopen. Hij besloot het moment nog eens te bekijken op televisie en wees alsnog naar de strafschopstip. Zo kon Tadic alsnog voorkomen dat Ajax net als vorige week tegen Heracles Almelo (1-1) puntenverlies leed.

Diezelfde Blom keurde in de eerste helft een doelpunt van VVV af na interventie van de videoscheidsrechter. De arbiter had zelf niet gezien dat doelpuntenmaker Martin Samuelson even aan het shirt van Nicolás Tagliafico had getrokken. Na bestudering van de beelden keurde hij de treffer van de thuisploeg alsnog af. Vorige week had VVV nog profijt van de videoscheidsrechter toen een doelpunt van aanvaller Fran Sol van Willem II in tweede instantie toch werd afgekeurd.

Neres

Ajax bleef niet zonder schade op het kunstgras in Venlo. David Neres moest zich halverwege de eerste helft laten vervangen met een hamstringblessure. Het is hoogst onzeker of hij woensdag kan meedoen in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Kiev van de de play-offs van de Champions League. De Braziliaan miste voordat hij uitviel een riante kans op de openingstreffer.

Ajax trapte af met de spelers die dinsdag de basis legden voor een klinkende zege op Standard Luik. De ploeg kreeg veel kansen maar onder de lat van VVV stond een doelman in topvorm. Lars Unnerstall verscheen voor rust oog in oog met Nicolás Tagliafico, Noussair Mazraoui en de voor de geblesseerde Neres ingevallen Zakaria Labyad. De Duitse doelman vond echter op alle doelpogingen het juiste antwoord, zodat beide ploegen met een gelijke stand gingen rusten.

Na de hervatting redde Unnerstall bekwaam op doelpogingen van Ziyech, Tadic en Mazraoui. Sneu voor hem en alles en iedereen bij VVV was dat Tadic in de 88e minuut toch nog kon scoren uit een strafschop.