Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Acteur Loek Peters

Loek Peters is bij het grote publiek bekend als Berry, de moordzuchtige crimineel uit het veelgeprezen Penoza. Niet in de laatste plaats vanwege zijn acteerwerk.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

‘Mensen praten over me alsof ik een stoel ben’

Loek Peters is bij het grote publiek bekend als Berry, de moordzuchtige crimineel uit het veelgeprezen Penoza. Niet in de laatste plaats vanwege zijn acteerwerk. Gek genoeg werd het daarna even stil, maar nu neemt hij de rol van Eric Corton over in de solovoorstelling Ma, naar het boek van Hugo Borst. “Ik kan me voorstellen dat mensen die kop van mij wel even genoeg hebben gezien.”

Je speelt Berry, een snoeiharde crimineel in Penoza, zó overtuigend, je zou er bijna iets van denken…

“Ik zeg niks, haha! Maar dat vat ik op als een compliment, dus bedankt.”

Ik heb serieus weleens gedacht dat ze gewoon een crimineel van straat hadden geplukt om even zijn kunstje te doen.

“Dat hoorde ik ook toen ik een beveiliger speelde in de film Sekjoeritie: dat is geen acteur, maar gewoon een beveiliger die ze hebben gevraagd. Haha, dat is mijn vak, hè, het moet eruitzien alsof ik niet acteer. Ik ben blij dat ik daar goed genoeg in ben, dan mensen dat daadwerkelijk denken.”

Aan jou is geen crimineel verloren gegaan?

“Dat denk ik niet, nee. Ben ik veel te bang voor. Als je het hebt over inlevingsvermogen: ik ben nu dus bezig met het stuk Ma, tijdens het lezen van het script kunnen de tranen me in de ogen schieten, serieus. Dus ik denk niet dat ik crimineel zou kunnen zijn. Een gun op iemands hoofd zetten en dan de trekker overhalen: nee, dat zit niet in me. Maar het leuke is dat ik het wel mag spelen.”

Merk je dat je sinds ‘Berry’ angst inboezemt bij mensen op straat of in het café?

“Nee, helemaal niet. Was het maar waar, haha! Op de een of andere manier is de aaibaarheidsfactor heel groot, ik word juist door iedereen aangesproken.”

Heb je daar last van?

“Nou, last… Als ik de deur uitga, word ik aangesproken. Altijd. Ik was laatst een weekendje naar Den Bosch met mijn vrouw, daar kreeg ik op een gegeven moment de neiging om terug te gaan naar het hotel. Op ieder terras waar ik langsliep, kregen de mensen bijna een nekverrekking. Dan voel je je zó bekeken dat het niet meer relaxed is. Vond ik wel pittig. En soms praten mensen over je alsof je een stoel bent. Komen ze naast je staan en zeggen ze: Volgens mij is het hem, hoor. Dat snap ik nog steeds niet. Zeg dan gewoon: Hallo, ben jij die en die? Maar verder heb ik er geen last van. Het hoort erbij, al zijn dat soort dingen niet iets waar je voor kiest. En over het algemeen krijg ik heel leuke reacties.”

De andere kant van de medaille is vast dat je dankzij ‘Berry’ een volle agenda hebt.

“Nadat we klaar waren met het laatste seizoen, dat was in april 2017, heb ik tot nu toe geen acteerwerk meer gedaan.”

Dat meen je niet!

“Jawel, ik heb al bijna anderhalf jaar geen film, serie of theater meer gedaan. Niks. Ja, één draaidag voor een sinterklaasserie. Verder niks.”

Hoe kan dat nou?

“Ik heb geen idee, ik ben niet diegene die het werk uitdeelt. Daarvóór ben ik best veel op televisie geweest. In tien jaar tijd heb ik veertig verschillende rollen gehad. Niet allemaal even groot, maar toch. Dus ik kan me voorstellen dat mensen die kop van mij wel even genoeg hebben gezien. En het is inderdaad zo dat het karakter Berry op de een of andere manier ongelofelijk blijft hangen.”

Wil je het hele interview met Loek Peters lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle.