Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Plusjes op Europese Beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden donderdag halverwege de middag licht in de plus. Beleggers schudden het negatieve sentiment na de nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten tijdens de handel steeds meer van zich af. Op het Damrak in Amsterdam was navigatiespecialist TomTom de grote uitblinker.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 553,40 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 784,59 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent. De hoofdindex in Milaan daalde 0,9 procent, door zorgen over een vertraging van de budgetplannen van de Italiaanse overheid.

In de MidKap maakte TomTom een koerssprong van ruim 17 procent. Het bedrijf houdt de opties voor zijn divisie Telematics tegen het licht, wat kan resulteren in een verkoop van het onderdeel dat zich onder meer bezighoudt met voertuigvolgsystemen. Het onderzoek heeft volgens een woordvoerder ,,absoluut niks'' te maken met de recente ontwikkelingen bij het bedrijf. TomTom ging de afgelopen tijd hard omlaag op de beurs door stappen van Google op de automarkt.

Basic-Fit kelderde

Sterkste daler bij de middelgrote bedrijven was chipbedrijf Besi met een min van 2,4 procent. In de AEX stond uitzender Randstad onderaan met een verlies van 2,7 procent, na onder meer een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Kabel- en telecomconcern Altice Europe voerde de stijgers aan met een plus van bijna 7 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom Pharming 5,4 procent. Goldman Sachs heeft een belang van ruim 3 procent genomen in het biotechnologiebedrijf. Basic-Fit kelderde 8,7 procent en leed het grootste dagverlies sinds de beursgang in 2016. Investeerder 3i heeft een belang van zo'n 6,8 procent in de fitnessketen verkocht.

Meer in balans

Hennes & Mauritz (H&M) dikte ruim 11 procent aan in Stockholm. De Zweedse kledingketen boekte beduidend minder winst in het afgelopen kwartaal. Er moesten kortingen worden gegeven om overtollige voorraden weg te werken, maar inmiddels zijn de voorraden volgens het bedrijf meer in balans.

Verder ging industrieconcern ThyssenKrupp dik 9 procent omhoog in Frankfurt. Er gaan geruchten dat het bedrijf een opsplitsing overweegt.

De euro was 1,1681 dollar waard, tegen 1,1751 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 71,89 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en kostte 81,51 dollar per vat.