Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bezet universiteitspand Amsterdam ontruimd

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het ontruimen van het P.C. Hoofthuis in Amsterdam. Dat was vrijdagochtend bezet door studenten die vinden dat het kabinet en de Universiteit van Amsterdam te weinig doen voor diversiteit en het onderwijsniveau en tegen werkdruk op de universiteit. Enkele tientallen mensen zouden binnen zitten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Op de stoepen voor en achter het gebouw zaten tientallen mensen arm in arm op de stoep om de ontruiming te hinderen. Agenten staan om ze heen en ze worden een voor een weggeleid. Dat gaat vreedzaam. Omstanders zijn de straat uit gestuurd.

De studenten hebben zich verenigd onder de naam Autonome Universiteit Postcolonial House. Op vrijdag was er ook een protestmars door Amsterdam. Die eindigde bij het P.C. Hoofthuis. Urenlang zaten de medestanders op de stoep. Ze scandeerden leuzen als ,,Hoe laat is het? Solidaritijd!'', ,,Kom hier, sluit aan en blijf daar niet zo lullig staan'' en ,,No ifs, no buts, no education cuts''.

In het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat zijn een bibliotheek en een studiecentrum van de Universiteit van Amsterdam gevestigd. De universiteit heeft aangifte gedaan wegens huisvredebreuk. Burgemeester Femke Halsema was naar het gebouw gekomen om te praten met de studenten, maar die deden de voordeur niet open voor haar.