Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Heinekenontvoerder Frans Meijer neergeschoten bij 'overvalpoging'

In de wijk waar hij zelf opgroeide is de 'bejaarde' crimineel Frans Meijer neergeschoten door een motoragent, bij iets wat vermoedelijk een overvalpoging is geweest.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Ook de zoon van Meijer is vermoedelijk bij het incident betrokken geweest. Hij zou zich hebben overgegeven.

De politie meldde aanvankelijk dat een motoragent in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt had geschoten op een duo, na 'een verdachte situatie', zoals gemeld door een buurtbewoner. Een van de verdachte personen zou na komst van de politie een pistool hebben getrokken wat reden was geweest voor de agent om in te grijpen. 

Middenstanders

Mocht het waar zijn dat Frans Meijer (66) - alias 'Stekel' - een overval wilde plegen, dan is dat nogal treurig te noemen voor de man die zich medio jaren negentig bekeerde tot het Christendom, en voor de buitenwereld jarenlang een vroom bestaan leidde in Paraguay. Een overval plegen staat niet hoog in de pikorde van de misdaad. Op de locatie waar hij dat wilde doen zitten veelal wat kleine- armetierige middenstanders, die de steun en toeverlaat zijn van een buurt waar nog altijd veel mensen binnen een bestaansminimum leven. Geen plek waar je een grote slag slaat.

In deze hoek van de Staatsliedenbuurt zit veel sociale huur.

Herinneringen

De locatie van het schietincident is daarbij ook nogal opmerkelijk te noemen. Op de kruising - hier in de Staatsliedenbuurt - Wittenkade - Limburg Van Stirumstraat - liggen voor de oude Heinekenontvoering vele herinneringen. Hij runde ooit zelf een reisagentschap, op nog geen zeventig meter afstand, aan de Tweede Nassaudwarsstraat.

Niet veel verder verderop staat de woning waar Cor van Hout opgroeide, in de Van Beuningenstraat. En nog weer een steenworpje verderop is de bloemenzaak aan de Van Hallstraat, waarboven de Heinekenontvoerders ooit hun snode plannen beraamden. En dat is dan nog maar het begin van een 'roadmap' door het oude westelijke deel van Amsterdam waar de Heinekenontvoerders opgroeiden en keiharde criminelen werden.

Ziekenhuis

Het is nog niet bekend hoe Meijer er aan toe is. Hij zou zijn verpleegd door een traumateam en naar een ziekenhuis zijn afgevoerd. Pas uren na het incident kwam zijn naam naar voren. Vermoedelijk hadden omstanders dan ook geen idee dat het hier om een Nederlandse misdaadlegende ging - maar dacht men met de zoveelste kruimeldief te maken te hebben. Bij een veel bezochte Dirk van den Broek, aan het einde van deze straat, zijn de afgelopen jaren meerdere overvallen gepleegd door vaak jonge daders.

Vloek van Heineken?

Overigens is het tot slot zondermeer frappant te noemen dat mede-Heinekenontvoerder Frans Boellaard ooit veroordeeld is geweest voor het doodschieten van een douane-agent bij een heterdaad-situatie in Amsterdam Oud-West: Jan Willem Holm kwam hierbij om het leven. Het lijkt erop dat de rollen nu zijn omgekeerd.

Is dit de vloek van Heineken? Zo schreef een lezer de Panorama-redactie kort nadat het nieuws bekend werd.