Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Omroepen: NPO verspilt geld met verhuizing studio

HILVERSUM - KRO-NCRV en AVROTROS hebben officieel bezwaar aangetekend tegen de plannen van de NPO om de studio’s van Radio 2 en Radio 5 te verhuizen van het AKN-pand naar het Mediapark.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Een woordvoerder heeft woensdag een bericht daarover in het AD bevestigd. De NPO wil dit plan doordrukken omdat het volgens de Publieke Omroep ‘kostenefficiënt’ zou zijn. Volgens de omroepen gooit NPO met deze operatie vele miljoenen weg.

De klacht wordt vrijdag behandeld door de geschillencommissie. De omroepen tekenden al eerder bezwaar aan tegen het plan. De miljoenenverhuizing valt heel slecht bij de omroepen nu Hilversum al tientallen miljoenen moet bezuinigen. Dit gaat ten koste van veel programma’s en banen. Bovendien is de verhuizing volgens de omroepen niet nodig; alle makers zijn geheel tevreden met de huidige huisvesting van Radio 2 en 5 in het AKN-pand. In de wandelgangen klinkt het verwijt dat de verhuizing slechts een ‘prestigeproject’ van de NPO is.

Nachtzuster

Een uitspraak van de geschillencommissie is overigens niet bindend. Een uitspraak van de bestuursrechter, de volgende stap die de omroepen kunnen ondernemen, is dat wel.

Grote besluiten van NPO vallen de laatste tijd vaker slecht in Hilversum. Plannen om te bezuinigen op programma’s als Brandpunt+ en Andere tijden stuitten op veel verzet. Ook klinkt er weinig enthousiasme voor het omgooien van de nachtprogrammering van NPO Radio 1. Onder meer het schrappen van het zeer populaire programma Nachtzuster van Max in de nacht van donderdag op vrijdag wekt veel wrevel; trouwe luisteraars begonnen zelfs een petitie om NPO op andere gedachten te brengen.