Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Platina Film voor Bankier van het Verzet

UTRECHT - Voor het eerst in bijna twee jaar tijd heeft een Nederlandse film meer dan 400.000 bioscoopbezoekers getrokken. Bankier van het Verzet is deze week die grens gepasseerd en verdient daarmee het predicaat Platina Film van het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Bankier van het Verzet heeft bijna zeven maanden gedaan om tot 400.000 bezoekers te komen. De film kwam op 8 maart uit. In tien dagen was al de gouden status bereikt voor 100.000 bezoekers. De Platina Film-award werd woensdag overhandigd aan hoofdrolspelers Barry Atsma en Jacob Derwig en regisseur Joram Lürsen. Dat gebeurde na afloop van een speciale landelijke filmvoorstelling in Utrecht.

Atsma en Derwig spelen in de film Walraven en Gijs van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog middels een ondergrondse bank het verzet aan miljoenen guldens hielpen. De cast bestaat verder onder anderen uit Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk en Raymond Thiry.

Soof 2

Bankier van het Verzet werd eerder geselecteerd als Nederlandse Oscarinzending van dit jaar. Vrijdag is de film de grootste kanshebber tijdens het Gouden Kalveren Gala. Het oorlogsdrama sleepte een recordaantal van twaalf nominaties in de wacht.

De laatste keer dat een Nederlandse film de platina status kreeg was in december 2016. Toen passeerde Soof 2 de grens van 400.000 bioscoopbezoekers