Zevende zege op rij volleybalsters Oranje

NAGOYA (ANP) - De Nederlandse volleybalsters zijn vooralsnog niet te stuiten op het WK in Japan. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison rekende in de tweede ronde ook af met de Dominicaanse Republiek in drie sets (25-19 25-16 25-14). Oranje boekte al zijn zevende overwinning én behoudt zijn ongeslagen status op de eindronde. Nederland handhaafde zich op de tweede plaats in de poule achter Servië, dat ook alle zeven tot nog toe gespeelde wedstrijden won en zelfs nog geen enkele set inleverde.

De Dominicaanse Republiek was als nummer negen van de wereld een hoog aangeslagen tegenstander, want Nederland staat op de achtste plaats slechts één plek hoger. Het duel in Nagoya was echter geen moment spannend. De aanvalsdruk van het Nederlands team was de ploeg uit het Caribisch gebied te machtig. Brazilië is woensdag de derde tegenstander in de tweede fase, daarna volgt Servië. De eerste drie uit de poule plaatsen zich voor de Final Six.

Juliet Lohuis nam de plek op de middenpositie over van Nicole Koolhaas, maar verder liet Morrison de basis ongewijzigd: Lonneke Sloetjes, Maret Balkestein-Grothues, Yvon Beliën, Anne Buijs en Laura Dijkema. Celeste Plak en Britt Bongaerts speelden ook in alle sets mee.

Dat Sloetjes in topvorm verkeert, bewees ze met zeventien punten. Ze maakte ook nog eens vijf punten direct vanuit de service. Buijs voegde dertien punten toe en aanvoerster Balkestein-Grothues kwam tot zeven punten. Vooral in de derde set speelde Oranje met de tegenstander en was bijna elke geslagen bal raak.