Beerensteyn helpt Oranje naar finale play-offs

VIBORG (ANP) - De Nederlandse voetbalsters zijn weer een stap dichter bij deelname aan het wereldkampioenschap van 2019. In de halve finale van de play-offs rekende het elftal van bondscoach Sarina Wiegman af met Denemarken. Na de zege van 2-0 in de thuiswedstrijd, won Oranje de return in Viborg dinsdag ook: 1-2.

In de finale van de play-offs treffen de Nederlandse vrouwen in november België of Zwitserland. Die twee landen spelen later op dinsdag voor de tweede keer tegen elkaar in de andere halve eindstrijd. De eerste wedstrijd eindigde in 2-2.

Een plaats voor de finale van de play-offs leek dinsdag heel even in gevaar te komen voor Nederland. Het begin van de wedstrijd in Denemarken deed denken aan de openingsfase van een maand geleden. In de beslissende groepswedstrijd tegen Noorwegen stond Oranje na 6 minuten spelen al met 2-0 achter. Nederland kwam nog wel terug tot 2-1, maar daar bleef het bij. Play-offwedstrijden waren het gevolg.

Vroege goals

De Deense vrouwen hadden 5 minuten nodig om de score te openen. Dominique Bloodworth maakte in het zestienmetergebied een overtreding op Pernille Harder. Nadia Nadim benutte de strafschop. Bloodworth startte vorige maand tegen Noorwegen ook al ongelukkig en had toen schuld aan de tweede tegentreffer.

Het was aan Lineth Beerensteyn te danken dat de spanning dinsdag in Viborg snel uit de wedstrijd verdween. De spits van Bayern München, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Vivianne Miedema, kopte op aangeven van Desiree van Lunteren in de 7e minuut hard raak. Beerensteyn maakte vrijdag in Breda ook al een doelpunt met haar hoofd.

Grote kansen

Door de snelle gelijkmaker verdween de hoop bij de Deense vrouwen. Het team van Wiegman kreeg juist meer rust en vertrouwen. In de 27e minuut verdween de bal na een vrije trap van Sherida Spitse tegen de lat.

Denemarken was aan het begin van de tweede helft in de buurt van een voorsprong. Keepster Loes Geurts tastte mis bij een hoekschop en zag de bal via de paal terug het veld in stuiteren. De grootste kans voor Denemarken was in de 62e minuut. Harder schoot van dichtbij voor een leeg doel over. Direct daarna kreeg de beste voetbalster van de wereld nog een goede mogelijkheid, maar Geurts redde. Oranje was de controle kwijt en kwam nog een paar keer goed weg. Beerensteyn besliste de tweestrijd in blessuretijd met haar tweede doelpunt definitief.